Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ryssland utvisar 23 brittiska diplomater från Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland utvisar 23 brittiska diplomater från Ryssland. Diplomaterna har en vecka på sig att lämna landet, meddelar det ryska utrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån Reuters. Åtgärden är ett svar på Storbritanniens utvisning av 23 ryska diplomater, vilket följer på anklagelser om att Ryssland utfört två mordförsök med kemiska vapen på brittisk mark.

23 brittiska diplomater utvisas från Ryssland. Beskedet kommer efter att Laurie Bristow, Storbritanniens ambassadör, kallats in till ett möte i Moskva under lördagen.

– Vi gav Ryssland chansen att förklara hur nervgiftet hamnade i Salisbury, och att redovisa det för Organisationen för förbud mot kemiska vapen. De gjorde ingetdera, och därför vidtog vi vissa åtgärder. Ryssland har i dag informerat mig om de åtgärder de kommer att ta i gengäld, sade Bristow till samlade medier efter mötet.

– Denna kris har uppstått som ett resultat av en motbjudande attack i Storbritannien.

Svar på brittisk åtgärd

Utöver utvisningen av diplomater ska den internationella kulturmyndigheten British Council i Ryssland stängas ner och planerna på att öppna ett brittiskt konsulat i Sankt Petersburg stoppas. Ytterligare motåtgärder utöver dessa är inte att utesluta, meddelar ryska utrikesdepartementet.

Rysslands utvisning av 23 brittiska diplomater kommer som ett svar på att Storbritannien kastade ut 23 ryska diplomater tidigare i veckan.

De 23 ryska diplomater som utvisats från Storbritannien misstänks vara underrättelsepersonal och utgör hälften av de anställda på ryska ambassaden i London.

Möten inställda

Storbritanniens premiärminister Theresa May har ställt in alla planerade högnivåmöten med Ryssland och har meddelat att ministrar och medlemmar ur kungafamiljen inte kommer att närvara vid fotbolls-VM.

Den spiondömde dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter utsattes för ett mordförsök med hjälp av nervgift i den brittiska staden Salisbury. Storbritannien pekade ut Ryssland för att ligga bakom attacken och det blev upprinnelsen till den pågående diplomatiska krisen mellan Storbritannien och Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet