Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad betyder Navalnyjs död för ryska oppositionsrörelsen? Hör SVT:s Bert Sundström Foto: Dmitry Lovetsky

Så rapporterar Ryssland om Navalnyjs död

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som världens ledare beklagar Aleksej Navalnyjs död passar den ryska propagandan på att rikta om fokus från oppositionspolitikern till att berätta om hur vi i väst reagerade på nyheten.

”Det finns ingen rättsmedicinsk undersökning än, men västvärldens slutsatser är redan klara”, skriver ryska UD:s presstalesperson Maria Zakharova i sin Telegramkanal när hon hänvisar till att världens ledare anklagar Ryssland för mordet.

Så låter det i alla proryska kanaler i sociala medier – att väst anklagar Putin för mord utan att ha några som helst bevis.

Aleksej Navalnyj död

”Ryssland har ingen anledning”

Margarita Simonjan, chefredaktör på ryska statliga mediebolaget RT föreslår att Lettland borde få en Oscar för sin kommentar om att Navalnyj mördats av Kreml.

”Alla har sen länge glömt bort Navalnyj och det finns ingen anledning att döda honom, särskilt före valet. Det är däremot fördelaktigt för helt andra krafter”, skriver hon påTelegram.

USA anklagas stå bakom mordet

Att Ryssland inte har något att tjäna på mordet är ytterligare ett narrativ som sprids inom den ryska propagandan. Samtidigt antyds att det är USA som står bakom Navalnyjs död.

I den ryske propagandisten Vladimir Solovjovs program påstår en gäst att Navalnyj mördats av CIA i syfte att använda det mot Ryssland.

Den proryska Telegramkanalen Tsargradas analys pekar också ut USA:

”De som nu kommer att vara mest lyckliga är lobbyisterna som fördelar amerikanskt militärt bistånd till Ukraina.”

Vill byta fokus

Runtom i Ryssland gick människorna ut på gatorna för att sörja Navalnyj. En av såna aktioner kapades av medarbetare på Readovka, en Telegramkanal med nära band till Kreml. Enligt Readovka var syftet att påminna människorna om attacken på Belgorod under torsdagen där bland annat en fyra månaders flicka dog. Ryssland anklagar Ukraina för attacken.

”Först Prigozjin och nu Navalnyj”

Samtidigt beklagar fruar till mobiliserade ryska soldater, som de senaste månaderna protesterat mot att deras män inte får komma hem, Navalnyjs död.

”Först Prigozjin och nu Navalnyj. Det har visat sig att deras liv är inte värda något. Precis som våra mäns liv. Vi vill framföra våra kondoleanser till Aleksejs familj” skriver protestgruppen på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet