Samir Abu Eid: Attackerna sätter skräck i alla

Uppdaterad
Publicerad

Ett hem för tidigare soldater och veteraner bombades under tisdag kväll i Zjytomyr, en liten stad cirka 12 mil väst om Kiev. Förödelsen är enorm. Detta berättar SVT:s utrikeskorrespondent Samir Abu Eid och fotografen Salim Alsabbagh som befinner sig på plats. Där har de träffat många som har flytt från Kiev, Charkiv och andra platser västerut.

– När det är så urskillningslösa attacker som det är nu, sätter det såklart skräck i alla, säger han.

SVT:s utrikeskorrespondent Samir Abu Eid och fotografen Salim Alsabbagh rapporterar om stor förödelse i städer väst om Kiev. Bland annat bombades igår kväll ett stort hem för tidigare soldater och veteraner. Minst två personer ska ha dött.

– Vi hörde ett larm och strax efter kom explosionen. Det är oklart om det var en flygattack eller raketbeskjutning, berättar Samir Abu Eid.

Det är ännu oklart hur många som skadades, menar han, men minst två personer ska ha dött.

– Det ryker fortfarande mycket här så det är svårt att se allt, men när vi anlände på plats strax efter explosionen låg det en död man utanför byggnaden. Det ska också finnas en död person inne i huset.

Attackerna sätter skräck i alla

Många är rädda för attackerna och flyr städer som Kiev, Charkiv och andra platser runtom landet. Enligt senaste siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR ska drygt  två miljoner människor redan vara på flykt.

SVT:s utrikeskorrespondent har träffat många som är rädda och på flykt.

– När det är så urskillningslösa attacker som det är nu, så sätter det såklart skräck i alla. Jag har träffat flera familjer som bara vill komma så långt bort från kriget som möjligt, rapporterar Samir Abu Eid.

Han menar att ryska styrkorna befinner sig nära Zjytomyr, en liten stad de vistas i just nu.

– På väg hit träffade vi ukrainska militärer vid vägspärrarna. De var otroligt nervösa och hade placerat ut en massa minor på olika platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.