Poliser på plats bostadsområdet Squirrel Hill i Ptttsburgh i USA efter att en gärningsman öppnat eld i en synagoga och dödat flera människor. Foto: Pam Panchak /AP/TT

Flera döda i skjutning i synagoga i Pittsburgh

Uppdaterad
Publicerad

Ett skottdrama ägde på lördagen rum vid en synagoga i den amerikanska staden Pittsburgh. Minst elva personer är döda och den ensamme gärningsmannen har överlämnat sig till polisen.

Polis och räddningspersonal larmades till Tree of Life Congregation Synagogue i området Squirrel Hill i Pittsburgh strax före 10 lokal tid, rapporterar BNO News.

Enligt vittnen gick en beväpnad man in i synagogan och började skjuta och han ska även ha skjutit mot polisen, som tvingades ta skydd bakom sina fordon. Tre poliser skadades och minst elva människor dödades, ingen av dem var barn, enligt Pittsburghs säkerhetschef Windell Hissrich.

Attack mot synagoga i Pittsburgh

Trump: ”Ser ut som antisemitism”

President Donald Trump säger att han kommer att åka till Pittsburgh och han beklagar det som har hänt:

”Det ser definitivt ut som ett brott med antisemitiska motiv”, säger han enligt Nyhetsbyrån AP.

Han konstaterar att personalen som arbetar med brottet säger att det är en av de värsta brottsplatser de någonsin sett och presidenten överväger att ställa in ett planerat valmöte med anledning av massakern.

Tidigare under lördagen sade han att skjutningen i synagogan har väldigt lite att göra med de amerikanska vapenlagarna.

– Om det hade funnits beväpnade vakter inne i synagogan så hade resultatet blivit ett annat.

Trump lägger till att han anser att USA bör skärpa lagarna vad gäller dödsstraff för brott av detta slag.

USA:s justitieminister Jeff Sessions säger i ett uttalande att den skyldige kommer att åtalas för hatbrott och andra rubriceringar som kan leda till dödsstraff.

Skytten gripen av polis

Attacken ska ha börjat i synagogans källare varefter skytten tog sig upp till tredje våningen, medan skottlossningen fortsatte. Efter att ha blivit skadad i eldstrid gav skytten upp och överlämnade sig till polisen.

Polisen lyckades rädda flera personer, rapporterar CBS lokala tv-station KDKA, som också uppger att det var fullsatt i synagogan under en pågående gudstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot synagoga i Pittsburgh

Mer i ämnet