Foto: Pixabay/Faksimil

Twitter döljer Trumps tweet om att Demokraterna ”försöker stjäla valet”

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter att Joe Biden hållit ett kort tal i Delaware twittrade president Donald Trump ”Vi är i ledningen, men de försöker stjäla valet”. Några minuter senare hade Twitter skrivit en varningstext ovanför tweeten, och markerat den som ”vilseledande”. Och det här är bara ett exempel på hur sociala medier-jättarna hanterar politiska inlägg under det högintensiva USA-valet – även Facebook har flaggat Trump-poster.

Twitter har vid flera tillfällen varnat för och dolt president Trumps tweets, för att de bedömt dem att vara missledande eller våldsförhärligande.

Under valnatten har tweets från Donald Trump och Trumps kampanj försetts med en varning på Twitter.

Foto: Faksimil

”Vi är i ledningen, men de försöker stjäla valet”, twittrade Trump, något som Twitter ansåg vara ”potentiellt missledande”.

Foto: Faksimil

Sociala medier-plattformarna har oroat sig för hur man ska hantera en presidentkandidat som utropar sig till vinnare innan ett slutgiltigt resultat är inne. Twitter har valt att förse tweets som de anser slå fast ett resultat för tidigt med en varning, något som skedde med Trump-kampanjens tweet om en vinst i South Carolina.

Foto: Faksimil

Facebook har också valt att flagga inlägg på Trumps sida med en text om att ”det slutgiltiga valresultatet kan skilja sig, och rösträknandet kan pågå i dagar”.

Foto: Faksimil

Donald Trump har tidigare riktat kraftig kritik mot Twitter efter att de faktagranskat hans inlägg, och menat att de tystar ner konservativa röster och ägnar sig åt ”otillbörlig politisk aktivism”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet