Foto: Skärmdump

Statlig rysk tv visade ex-ministers sexvideo

Uppdaterad
Publicerad

En smygfilmad sexvideo har väckt uppmärksamhet i Ryssland. Videon visar tidigare premiärministern och oppositionspolitikern Michail Kasianov och den politiska aktivisten Natalia Pelevine halvnakna i ett sovrum.

Klipp ur den smyginspelade filmen visades nyligen i en dokumentär om Kasianov, som sändes i Kreml-lojala kanalen NTV. I videon visas ingående bilder på den gifte tvåbarnsfadern Kasianov som tumlar runt i sängen med sin assistent, Natalia Pelevine.

58-årige Michail Kasianov var premiärminister under Putin 2000-2004 men har den senaste tiden lett oppositionspartiet Parnas, som skapades tillsammans med Boris Nemtsov, som senare mördades på öppen gata i Moskva.

Dödshot från tjetjenske presidenten

Natalia Pelevine anklagar myndigheterna och säkerhetstjänsten för att ha använt kriminella metoder när videon spelats in. Michail Kasianov själv har förnekat att det är han i videon, men har även sagt att han förväntar sig att pressen på honom och andra oppositionspolitiker kommer att öka inför parlamentsvalet i september.

Kasianov har tidigare berättat att han jagas av Kreml-vänliga aktivister och även tagit emot dödshot. Bland annat har en video postats på den Kreml-trogne tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrovs Instagramkonto där ett kikarsikte riktats mot Kasianovs ansikte. Senare postades en bild på Kadyrov hållandes i ett prickskyttegevär.

Taktiken som används mot den ryska oppositionen är knappast ny. 2011 släpptes smyginspelade samtal där Putinkritikern och före detta vice premiärministern Boris Nemtsov hördes prata nedlåtande om andra Putin-kritiker. Nemtsov mördades förra året, något som ses som en av de allra största förlusterna för oppositionen.

Flera framstående politiker har också fått domar emot sig, något som gör att man inte får ställa upp i val.

Allt svårare för oppositionen

Att oppositionen i Ryssland tystas och skräms är en utveckling som har pågått under lång tid, påpekar Carolina Vendil Pallin, FOI:s analytiker med expertis på området rysk inrikespolitik.

– Oppositionen är marginaliserad, man har sett till att det inte finns några alternativ. Det är väsentligt mycket sämre i dag än i början av 2000-talet.

Under Putins tid vid makten har också de medborgerliga rättigheterna inskränkts. Efter stora demonstrationer 2011-2012 har mötesfriheten begränsats drastiskt. Dessutom har kontrollen över internet ökat vilket försvårar för oppositionen.

– De får inte föra fram sina åsikter i rikstäckande media, eftersom de kontrolleras av staten, och med ökad kontroll över internet så stänger man ner möjligheten att framföra en åsikt där, säger Carolina Vendil Pallin.

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 26:e april handlar det om ryske presidenten Vladimir Putin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet