Christoffer Wendick: Därför ville May inte gå in på detaljer

Publicerad

Storbritannien ska få vara kvar i en tullunion med EU – med särskilda villkor för Nordirland. Det är en av få kända detaljer i det över 500 sidor långa utträdesavtal som den brittiska regeringen diskuterat på onsdagen. Christoffer Wendick kommenterar beskedet.

Efter flera timmars diskussion kunde Storbritanniens premiärminister Theresa May till slut gå och och möta pressen. May, som från början skulle hålla en presskonferens, läste bara upp ett uttalande.

– Det sägs att Theresa May vill möta parlamentet i morgon igen, och att hon vill förklara avtalet med parlamentet först. Det skulle kunna förklara varför hon ikväll inte ville gå in på detaljer i avtalet, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick, som var på plats på 10 Downing Street i London.

När det gäller avtalets innehåll har inte mycket mer blivit känt, annat än den del om den irländska gränsen, som blev känd på tisdagen.

– Där är lösningen att hela Storbritannien ska bli kvar i en slags tullunion med EU, med samma tullsatser som tidigare, men med särskilda villkor för Nordirland. Men ska det inte finnas en tullgräns mellan Nordirland och övriga Storbritannien, säger Christoffer Wendick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet