Strider nära Damaskus trots vapenvila

Publicerad

Trots en landsomfattande vapenvila fortsätter bomberna att falla över det rebellkontrollerade Wadi Barada, norr om Damaskus. Området utgör den syriska huvudstadens huvudsakliga vattenkälla.

I stora delar av Syrien har striderna mattats av som en följd av vapenvilan som förhandlats fram av Ryssland och Turkiet. Men i Wadi Barada har striderna fortsatt under veckan som gått sedan avtalet trädde i kraft. Hundratals boende i dalen har flytt undan dagliga bombningar.

Regimen motiverar de fortsatta flyganfallen med att gruppen Jabhat Fatah al-Sham, som inte inkluderas i vapenvilan, är aktiv kring Wadi Barada. Detta tillbakavisas dock av rebeller i området.

Syrienkriget

Wadi Barada har varit omringat av regimtrogna styrkor sedan mitten av 2015.

– Det finns ingen elektricitet, inga mediciner och väldigt lite mat. Tunnbomberna regnar ner över oss. Vapenvilan har inte förändrat någonting, säger en anonym boende i området till The Washington Post.

Damaskus har varit utan vatten sedan den 22 december. Båda parter anklagar varandra, bland annat hävdar syriska myndigheter att rebeller medvetet förgiftat vattenkällorna. Detta förnekas av den väpnade oppositionen – som dock flera gånger tidigare strypt vattenförsörjningen för att stoppa regeringstrogna styrkor att gå in i området.

Fakta: Syrienkriget

Krisen i Syrien är inne på sjätte året. Mer än hälften av befolkningen har drivits på flykt, över 310 000 människor har dödats och en politisk lösning är fortfarande långt borta.

Konflikten inleddes med ett folkligt uppror mot Bashar al-Assad, men utvecklades snart till ett inbördeskrig sedan regimen brutalt slagit ned demonstrationerna.

Kriget står mellan regeringstrupper och dess allierade på ena sidan och stridande från olika oppositionella grupperingar, inklusive jihadistgrupper, på andra sidan. Under konfliktens gång har också utländska intressen i allt större utsträckning blandat sig i kriget, bland annat stödjer Ryssland regimen och genomför regelbundet flygbombningar i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet