De flesta skolor låter eleverna lämna klassrummen, men vissa skolor har hotat att straffa de elever som deltar i protesterna. Foto: TT/AP

Elever lämnar klassrum i hela USA – går ut i protest mot vapenlagarna

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals elever och skolpersonal över hela USA går under onsdagen ut ur klassrummen för att protestera mot vapenlagarna i landet. Det sker exakt en månad efter skjutningen på en skola i Parkland, Florida. Eleverna kommer att protestera under 17 minuter; en minut för varje person som dödades i skjutningen.

Efter skolskjutningen på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, då 17 personer dödades, har delstaten skärpt sina vapenlagar. Det har mötts av protester från vapenlobbyn NRA, National Rifle Association. I skolor över hela landet hedras nu minnet av dem som dödades i skjutningen, genom att elever och skolpersonal lämnar sina klassrum under 17 minuter.

I New York fick elever som hade skriftligt tillstånd av sina föräldrar lämna klassrummen och delta i protesterna. Tusentals strömmade ut på stadens gator och polisen stängde av flera kvarter för att skydda dem som protesterar. Delstatens guvernör Andrew Cuomo deltog i protesten genom att lägga sig ned på marken och spela död tillsammans med en grupp elever, rapporterar New York Times.

Skolskjutningen i Florida
New Yorks guvernör Andrew Cuomo med elever i Zuccotti Park på Manhattan. Foto: TT/AP

Elever samlades utanför Vita huset i Washington D.C. och protestropen skallade

– Vad vill vi ha? Hårdare vapenkontroll! När vi vill vi ha det? Nu!

President Donald Trump befinner sig under onsdagen i Los Angeles.

Tusentals studenter samlades utanför Vita huset. President Trump är under onsdagen i Los Angeles. Foto: TT/AP

Lista med krav

Utmarschen från klassrummen ses både som en minnesstund för offren och som en protest mot vapenlagarna i landet. Gruppen bakom aktionen, Empower, har en lista med krav som de tänker framföra till kongressen:

  • Utförligare bakgrundskontroller vid köp av vapen.
  • Förbud mot halvautomatiska vapen – ett tidigare förbud utfärdat av dåvarande president Bill Clinton från 1994 upphävdes tio år senare.
  • En lag som gör att domstolar kan ta ifrån personer som uppvisat våldsamt beteende deras vapenlicens.

Hotat med avstängning

Protesten inleddes klockan 10 på förmiddagen på östkusten och kommer att ske vid samma tidpunkt i respektive tidszon över hela landet. De flesta skolor låter eleverna lämna klassrummen, men vissa skolor har hotat att straffa de elever som deltar i protesterna. En skola i Texas sa för flera veckor sedan att de elever som lämnar sina klassrum kommer att stängas av från skolan under tre dagar, skriver CNN.

Organisationen Empower uppmanar människor som vill stötta protesterna att klä sig i orange, en färg som förknippas med rörelsen, eller att lämna sina arbetsplatser i en tyst protest under 17 minuter.

Även tv-kanaler deltar i protesten. Bland annat stängde MTV, Comedy Central och Nickelodeon ned sina kanaler under 17 minuter vid klockan 10 i varje tidszon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet