Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor: Zelenskyjs resa runt i Europa. Oroar sig Ukraina för presidentskifte i USA och kan mer vapen eskalera konflikten? Foto: SVT

Sundström: ”Om stödet fallerar kan det gå illa för Ukraina”

Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har under helgen gjort blixtvisiter i Sverige, Danmark och Nederländerna för möten med såväl politiker som kungligheter. Syftet kan enligt SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström sammanfattas i ett enda ord: stöd.

– Om stödet börjar att fallera på något sätt kan det gå illa för Ukraina. De är helt beroende av det, från dag ett fram till nu, säger han.

Zelenskyjs besök i Sverige må ha varit plötsligt – men inte oväntat. Arbetssättet känns igen från tidigare under kriget, enligt Sundström.

– Han har besökt mängder av olika länder i ungefär samma syfte. Man vill bygga allianser, stärka samarbeten och få löften om mer militär hjälp, säger han.

Kriget i Ukraina

Mötet med Ulf Kristersson (M) resulterade bland annat i ett avtal om gemensam produktion av Stridsfordon 90 i Ukraina.

Inga löften om Gripen-plan

Zelenskyj fick dock lämna Sverige utan något löfte om de stridsflygplan som står högst på Ukrainas önskelista. Trots det uttryckte presidenten viss optimism över att det skulle kunna ändras framöver.

– Vi jobbar på det, sa Zelenskyj under besöket på Harpsund.

Att Sverige skulle bistå Ukraina med flygplan i närtid är dock osannolikt, enligt SVT:s politikreporter Andreas Öbrink.

– Från svenskt håll har man varit tydlig sedan start med att de plan som finns behövs för Sveriges försvarsförmåga. Däremot vill man väldigt gärna utbilda Ukraina på de här systemen. Man kan tänka sig att man tittar på möjlig försäljning av Gripen i framtiden, säger han.

”Legitimt försvar”

I Nederländerna och Danmark nådde Zelenskyj desto större framgångar. Länderna meddelade i helgen att man inom kort kommer att skänka ett antal flygplan av typen F-16 till Ukraina.

Att skicka plan har tidigare varit en hård gräns för flera länder, då man menat att en sådan leverans skulle kunna ses som en upptrappning av kriget. Den bilden delar inte Bert Sundström:

– All form av upptrappning från Ukrainas sida är ju en upptrappning av försvaret mot en illegal ockupationsmakt. Alternativet är att Ukraina skulle säga att ”vi lägger oss ner och dör”. Att hjälpa Ukraina att överleva som nation kan man inte se som en upptrappning. Det är ett legitimt försvar. Det är Ryssland som trappar upp ständigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet