President Donald Trumps beslut att sparka FBI-chefen James Comey har utlöst en storm av kritik. – Den här frågan är säkerhetspolitiskt intressant, den handlar direkt om kopplingen mellan Trump-kampanjen och Ryssland, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk expert vid FOI.

Svenska experten om att FBI-chefen får sluta: ”Det handlar om kopplingen mellan Trump och Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Att FBI-chefen sparkas mitt under pågående utredning om kopplingarna mellan Ryssland och Donald Trump-kampanjen har väckt stor uppståndelse. Nu anklagas Trump för att försöka göra sig av med någon som vill avslöja sanningen.

– Ja, det är det intrycket man får, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk expert vid FOI.

President Donald Trumps beslut att sparka FBI-chefen James Comey har utlöst en storm av kritik. Han anklagas för att ha sagt upp Comey för att han grävt för djupt i de påstådda banden mellan Trumps kampanj och Ryssland.

– Den här frågan är säkerhetspolitiskt intressant, den handlar direkt om kopplingen mellan Trump-kampanjen och Ryssland, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk expert vid FOI.

Trump sparkar FBI-chef Comey

LÄS MER: TV: FBI-chefen fick sparken – detta har hänt

– Problemet för Trump är att det här kommer direkt i linje med Rysslandskontakterna och det faktum att han morgonen därpå, tog emot den ryske utrikesministern i Vita huset. Något som Obama inte tillät på många år.

Det ser ut som om Trump försöker dölja något, som om han försöker hindra en utredning?

– Ja, det är ju det intrycket man får. Samtidigt ska man också ha klart för sig att utredningen om Hillary Clinton och hennes email, den var väldigt märkligt skött. Han åtalade henne inte för det, utan kritiserade henne väldigt hårt offentligt. Och det är ett väldigt konstigt agerande. Comey valde någon mysko mellanväg.

Mottog mycket kritik efter Hillary-utredning

Den officiella orsaken som anges till Comeys uppsägning är hans hantering av utredningen kring Hillary Clintons mejl. Hon anklagades under förra året för att ha skickat topphemliga mejl från sin privata server i hemmet.

Mike Winnerstig säger att James Comey var en kontroversiell person på posten som FBI-chef redan innan han tvingades avgå.

– Han har under förra året lyckats göra nästan alla arga på honom. Det var uppenbart att Hillary-kampanjen inte gillade hans kritik. Det var lika uppenbart att republikanerna inte gillade att hon inte blev åtalad.

LÄS MER: Dokumenten som ger Comey sparken

Stort fokus på Comeys efterträdare

Comey får gå efter fyra år på posten, istället för de tio år som är den längd som uppdraget har. Nu handlar de fortsatta diskussionerna mycket om vem som kommer att bli hans efterträdare.

– Det måste godkännas av senaten med minst 51 rösters majoritet. Och det kommer att innebära att vederbörande kommer utsättas för långa utfrågningar, det kommer att vara en lång process, säger Mike Winnerstig och fortsätter.

– För FBI som organisation politiskt så kan det här, i värsta fall, innebära att man har ett läge där man blir mer politiskt känslig. Det här med Ryssland uppfattas som att det här är lite farligt.

LÄS MER: Sparkade FBI-chefen ville ha mer pengar till ryssutredningen

Kan det påverka relationen mellan Ryssland och USA?

– Jag tror inte att det här är något som Ryssland tycker illa om, tvärtom. Det är nog helt uppenbart att man ser det här som ett för Ryssland positivt steg. Om det är ett positivt steg för USA är en annan fråga.

LÄS MER: Comeys avskedsbrev efter att han sparkats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet