Ukrainska soldater övar med den svensktillverkat granatgevär av typen Carl Gustaf, i utkanten av Charkiv den 7 april. Foto: Andrew Marienko/AP/TT

Svensktillverkat vapen ska ha slagit ut rysk stridsvagn

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska styrkor ska ha slagit ut en av Rysslands mest avancerade stridsvagnar med hjälp av ett svensktillverkat granatgevär, rapporterar The Globe and Mail. Samtidigt kommer det uppgifter om att ett pansarskott som Sverige skickat till Ukraina uppges ha orsakat en olycka i ryska Mytisjtji utanför Moskva.

Den kanadensiska tidningens utsända i Ukraina har gett sig ut på jakt efter konkreta effekter av vad de vapen som Kanada donerat till Ukraina har inneburit på slagfältet. I byn Staryj Saltiv i östra Ukraina fann journalisterna spåren av en fordonskonvoj bestående av fem civila bilar, som enligt ukrainska styrkor beskjutits av Ryssland den 5 maj. Åtta personer ska då ha dödats.

Attackerades med granatgevär

Ungefär en kilometer från platsen ska de ryska styrkorna som attackerat konvojen själva ha slagits ut, med hjälp av kanadensiska granatgevär – svensktillverkade Carl Gustaf. Vraket av en rysk T-90M, en av Rysslands mest moderna stridsvagnar, ligger där, enligt de utsända.

Kanada meddelade i slutet av februari att man skänkte 100 granatgevär av typen, tillsammans med 2 000 granater. Roman Hrystjenko, överste och befälhavare för Charkivs försvarsstyrkor, säger att stridsvagnen förstördes med en Carl Gustaf och att alla ombord dödades. Ett splitterskyddat trupptransportfordon ska också ha förstörts.

– Vi kan bekräfta att vi effektivt använder all utrustning som ni skickar. Den går inte till spillo, säger Hrystjenko till The Globe and Mail.

Utbildas på en kvart

Carl Gustaf är ett rekylfritt pansarvärnsvapen som till skillnad från pansarskotten är omladdningsbara. Vapnet är utformat för att användas på relativt korta avstånd, och tillverkas av Saab Bofors i Karlskoga, enligt Försvarsmakten.

Hrystjenko säger att det är unikt att det svenska vapnet slog ut en så pass avancerad stridsvagn, men att många andra ryska pansarfordon förstörts med hjälp av de kanadensiska vapnen. Det enda han önskar är fler av dem, eftersom styrkorna enligt honom nu tvingas vara sparsam med användandet.

– Carl Gustaf är väldigt enkla. Ge mig 15 minuter så kan jag förklara för vem som helst hur man avfyrar en och gör det effektivt, säger Hrystjenko.

Uppgifter: Svenskt p-skott i olycka i Ryssland

Samtidigt kommer det uppgifter om att ett pansarskott som Sverige skickat till Ukraina uppges ha orsakat en olycka i ryska Mytisjtji utanför Moskva.

Enligt brittiska Metro, som hänvisar till lokala medier, ska vapnet nyligen ha exploderat i bagageutrymmet på en personbil, och sprängt bort delar av fordonet.

Två personer ska ha skadats i olyckan och vapnet tros ha kommit från Donbassregionen i Ukraina, där någon plockat på sig den – kanske som en souvenir eller för att sälja vidare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är pansarroboten ”Javelin” så effektiv. Se mer om den och andra viktiga vapentyper från kriget i Ukraina. Foto: SVT Grafik/Armies power

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet