SVT:s utsände om valresultatet i Israel: ”Det kommer bli svårt”

Publicerad

Efter ett extremt jämnt preliminärt resultat i det israeliska valet är det svårt att sia om vad som ska hända nu. Samir Abu Eid, SVT:s utrikesreporter på plats i Tel Aviv, förklarar vilka alternativ som finns.
– Det kommer troligen att ta veckor av förhandlingar att hitta en lösning, säger han.

Efter den första vallokalsundersökningen i det israeliska valet är det otroligt jämnt och om resultaten står sig så kommer ingen att kunna bilda regering. Precis som efter det förra valet i april.  

Samir Abu Eid, SVT:s utrikesreporter på plats i Tel Aviv, har följt valrörelsen noga.

– Det finns massa alternativ, men det kommer att bli svårt. Många tror att det kommer att ta veckor av förhandlingar att hitta en lösning.

Extremt jämnt

Enligt de första vallokalsundersökningarna i Israel blir tisdagens nyval mycket jämnt. Enligt tv-kanalen Channel 12 får premiärminister Benjamin Netanyahus Likud 33 platser i parlamentet mot 34 för Benny Gantz Blåvita allians.

Om valresultatet blir så jämnt som vallokalsundersökningarna visar, vad blir alternativen?

– Ett alternativ är en högerkoalition med Likud och ortodoxa och nationalistiska mindre partier. Det svåra där är att de små partierna står väldigt långt ifrån varandra. Avigdor Liebermans parti Yisrael Beiteinu, Israel vårt hem, vägrar sitta i en koalition om de ortodoxa i landet inte tvingas göra värnplikt, säger Samir Abu Eid och fortsätter:

– En annan möjlighet, som nog är ännu svårare att få till, är en mitten-vänster koalition med Blåvitt. Men då skulle till exempel partiet Arabiska listan ingå, vilket kan skapa problem.

61 platser krävs

Det är 120 platser i Knesset och ett parti eller en koalition måste ha 61 platser för att kunna bilda regering. Efter valet i april lyckades man inte hitta någon sådan koalition.

– Man pratar även om en samlingsregering där Likud, Blåvitt och Israel vårt hem ingår. Problemet är då att det kommer vara svårt att komma överens om vem som ska vara premiärminister. Gantz kan tänka sig en samlingsregering, men inte en med Netanyahu som premiärminister.

Kan det bli ett nyval till?

– Många jag pratat med tror att det är möjligt. Andra har sagt att de inte vill ha ett val till, att det till exempel kostar väldigt mycket pengar vilket ökar pressen på politikerna. Men det otroligt svårt att göra en bedömning i nuläget.

Det är extremt jämnt, men finns det någon vinnare i det här preliminära resultatet?

– Det är helt klart: Avigdor Lieberman, och Israel vårt hem. Lieberman fördubblade sina mandat. Han kan komma att ha mycket att säga till om i koalitionsförhandlingarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer