• Tekniskt meddelande:

    Vi har just nu tekniska problem med SVT Play. Vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

En flicka som blivt skadad i en bombräd mot Douma strax utanför huvudstaden Damaskus. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Syrien: 11,5 % av befolkningen död eller skadad av kriget

Publicerad

Kriget i Syrien har nu pågått i fem år. Under den tiden har uppåt 470.000 människor dödats i kriget, det visar en rapport som Syrian Centre for Policy Research tagit fram med stöd av FN:s nätverk för global utveckling, UNDP.

Det är ingen munter läsning. Enligt rapporten har Syriens tillgångar, infrastruktur och institutioner blivit nästan ”utplånade” under de fem år som konflikten och kriget pågått. Uppskattningsvis är det 470.000 människor som dött på grund av kriget och ett samhälle i sönderfall. Betydligt fler har skadats, omkring 1,9 miljoner. Det betyder att totalt så har mer än var tionde syrier antingen dött eller skadats under kriget. Samtidigt är flera miljoner människor på flykt utanför eller inom sitt eget land.

FN uppdaterar inte

Sedan ett och ett halvt år uppdaterar inte FN dödssiffrorna, då var 250.000 människor rapporterade som döda. Enligt rapporten dör de flesta i Syrien av direkt våld, men närmare 70.000 tros ha dött av brist på rent vatten, medicin, mat, sjukvård, bostäder. Medellivslängden har fallit från 70 år 2010 till 54 år 2015 och de övergripande ekonomiska förlusterna uppskattas till över 2000 miljarder kronor. Dessutom kan bara hälften av barnen gå i skolan och fler än hälften av befolkningen är utan jobb. 70 procent av befolkningen beräknas leva i vad som definieras extrem fattigdom.

Homs avskuret

Samtidigt pågår offensiven mot Aleppo och FN varnar i en rapport att hela nordvästra Syrien, där Homs är administrativt centrum, är avskuret sedan mitten av januari på grund av den syriska regimens offensiv. Omkring 120.000 människor är avskurna och hungersnöd hotar. Mediciner är svåra att få tag på och priset på bröd har skjutit i höjden och är i dag långt över vad en familj har råd med. Den senaste FN-konvojen med förnödenheter nådde fram i oktober förra året. Sedan dess har FN försökt att få tillstånd för ytterligare konvojer utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet