I flyktinglägret al-Hol i norra Syrien bor tiotusentals flyktingar. Foto: Niclas Berglund

Syriska armén nära al-Hol-lägret

Uppdaterad
Publicerad

Den syriska regeringsarmén har nu tagit över staden Hasakah, bara 45 kilometer från lägret al-Hol, i nordöstra Syrien. Enligt obekräftade uppgifter till SVT Nyheter kan kurderna komma att överlämna ansvaret för lägret till den syriska armén.

Under söndagskvällen kom beskedet att den syriska regeringsarmén ska skicka trupper för att möta de turkiska styrkorna under den pågående offensiven. Samtidigt lämnade de sista kvarvarande amerikanska soldaterna området.

Nu erfar SVT Nyheter att den syriska armén är på väg att ta över två fångläger i nordöstra Syrien, al- Roj och al-Hol. I fånglägren finns tiotusentals flyktingar, men även många IS-anhängare och deras familjer.

Turkiets offensiv i Syrien

Röda korset: ”En mardröm”

Flera aktörer rapporterar om den svåra situation som människorna i fånglägren lever i, med avsaknad av både mat, rent vatten, toaletter och möjligheter till sjukvård.

Kvinnor och barn i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien. Foto: TT/Baderkhan Ahmad

– Just nu har vi en mardrömsituation för alla flyktingar i nordöstra Syrien. Förutom alla flyktingar som finns i lägrena har vi nya interna flyktingar som flyr stridigheterna. Vi räknar med hundratusentals flyktingar, där många har flytt utan något och har varken kläder, mat eller id-handlingar med sig, säger Andrei Engstrand Neacsu, chef för mellanöstern och nordafrikaenheten på Röda korset.

Han ser också med oro på hur stridigheterna påverkar levnadsvillkoren för människorna efter att Turkiet till exempel bombat den stora vattenanläggningen i Allouk, i norra Syrien.

– Vi är mycket oroliga över risken att man inte följer krigets lagar. Vattenanläggningen förser 800 000 människor i Hassakah-regionen med vatten är inte längre funktionell. Den är nu helt tom. Det drabbar också flyktinganläggningar som får sitt vatten därifrån, bland annat al-Hol. Blir inte vattenanläggningen lagad så kan det bli akut brist på vatten.

Vad innebär det om Syrien tar över lägren?

– Vi vet inte om Syrien kommer att ta över lägren. Om detta ändå händer har de enligt Genèvekonventionerna samma typ av ansvar, det vill säga att skydda flyktingarna och de frihetsberövade människorna som eventuellt skulle befinna sig i områdena. De ska också ge möjlighet för humanitära organisationer att agera i området för att kunna hjälpa människor i behov.

IS-anhängare ska ha flytt

Över 130 000 människor har flytt från sina hem sedan offensiven inleddes och antalet civila dödsoffer stiger. Under söndagen kom också uppgifter om att 100-tals IS-kvinnor och deras barn flytt från lägret Ain Issa, även det i nordöstra Syrien.

Offensivens sjätte dag

Den turkiska offensiven inleddes efter att USA gett besked om att man väljer att dra tillbaka sina styrkor från området. Ett beslut som fått mycket kritik, även inifrån landet.

Fakta: Nordöstra Syrien

Den kurdiskkontrollerade regionen Rojava i nordöstra Syrien spänner över ett cirka 50 000 kvadratkilometer stort område. Kurdiska myndigheter har upprättat ett autonomt styre i regionen. Den kurdledda milisen Syriens demokratiska styrkor (SDF), som hittills har fått uppbackning av den USA-ledda alliansen mot terrorrörelsen IS, har den militära kontrollen.

Sedan augusti har både USA och Turkiet patrullerat längs en runt 30 kilometer bred buffertzon intill den turkiska gränsen. De senaste dagarna har dock USA dragit tillbaka styrkor från flera områden – något som började ske redan måndagen den 7 oktober.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet