Taktiskt spel bakom förhandlingarna mellan Kina och USA

Publicerad

Handelskriget mellan Kina och USA trappades upp ytterligare i dag efter att förhandlingarna om ett nytt handelsavtal ikväll avslutades utan resultat. Tidigt i morse höjde President Donald Trump tullarna på kinesiska importvaror till ett värde motsvarande cirka två tusen miljarder kronor.

SVT:s utsända Carina Bergfeldt och Ulrika Bergsten rapporterar från de berörda stormakterna i fredagens Rapportsändning och menar att det finns ett taktiskt spel bakom handelskriget i båda lägren. 

– Kina övervärderade sitt ekonomiska styrkeförhållande gentemot USA, men det är ett klassiskt kinesiskt handelsspel, man tar ett steg framåt och två steg bakåt, säger Ulrika Bergsten.

– Både demokrater och republikaner vill att Donald Trump går hårt åt Kina i förhandlingarna. Men det kommer att bli en spelbricka i presidentvalet 2020. I USA drabbar handelskriget främst de amerikanska jordbrukarna, men Donald Trump har i dag lovat att köpa upp till exempel alla de sojabönor som Kina nu inte köper, säger Carina Bergfeldt i Rapports sändning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.