Silivio Berlusconi röstade på söndagen. Foto: Scanpix

Teknokraten, komikern, miljardären och vänstermannen

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig har väl ett val i Italien varit så viktigt även utanför landet. ”Håller andan” är ett uttryck som används flitigt.

I stort sett alla – Europeiska unionen, finansmarknaderna, IMF, Angela Merkel, Francois Hollande med flera, med flera  – väntar nervöst på resultatet i italienska valet som pågår under söndagen och måndagen.

I valet ligger fokus på fyra politiker.

Agenda

En av dem, miljardären och mediemogulen Silivio Berlusconi, har fått omvärlden att darra genom ånyo att försöka få en plats i regeringen.

Segertippad är vänsteralliansen ”Italien – det gemensamma bästa“ under ledning av Pier Luigi Bersani.

Populär bland många EU-ledare, i alla fall hos dem som ser åtstramningar som viktigaste metoden för att få ordning på ekonomin, är ekonomiprofessorn Mario Monti. Han ledde en regering av ”teknokrater” och lyckades styra upp ekonomin.

Den stora jokern är komikern och bloggaren Beppe Grillo vars Movimento cinque Stelle (Rörelsen fem stjärnor) verkar kunna få en femtedel av rösterna.

Vad är det som gör Italien så speciellt? Hur tänker väljarna?

Se det fylliga reportaget om dagens Italien och de fyra politikerna genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Förbjudna opinionsundersökningar

  • Opinionsmätningar får inte publiceras de sista två veckorna före valet.
  • De sista mätningarna visade att vänstern skulle få i snitt 5,7 procent mer än Berlusconis allians.
  • Valet gäller deputeradekammarens 630 mandat och senatens 315. Ett ja till ett regeringsförslag kräver majoritet i båda kamrar.
  • I valet till deputeradekammaren får den största valalliansen en bonus som garanterar den 54 procent av mandaten. Reglerna för senaten är strängare och göra det svårt att uppnå en ren vänstermajoritet.
  • Italien är EU:s tredje största ekonomi med en BNP som är lägre nu än 1999.
  • Landet är världens tredje största låntagare efter USA och Japan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet