USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Foto: Carolyn Kaster/TT

Texas-demokrat försöker starta riksrättsförfarande mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

En riksrättsprocess är på väg att starta mot president Donald Trump. Det står klart efter att kongressledamoten Al Green sagt att han ska lämna in formella handlingar under tisdagskvällen amerikansk tid.

Kongressledamoten meddelade sina planer i en intervju med Washington Post. Men exakt vad det blir av hans begäran är långt ifrån klart. Nu kommer representanthuset bestämma hur de kommer att gå vidare. De kan välja att delegera frågan till ett av utskotten, att låta frågan om att inleda riksrättsförfarande gå till omröstning i hela representanthuset, eller att bordlägga frågan.

Frågan om riksrättförfarande mot Donald Trump har den senaste tiden splittrat det demokratiska partiet i USA. Totalt ett 80-tal av demokraternas 235 ledamöter i representanthuset har uppgett att man stöder en riksrättsprocess mot presidenten. Mellan 20 och 25 procent av amerikanerna tycker likadant.

”Splittrande”

Många är också emot, däribland majoritetsledaren Nancy Pelosi som sagt att en sådan process vore alltför splittrande för landet, och att Trump inte är ”värd” det.

Frågan om riksrätt har diskuterats flitigt under våren, särskilt efter att Robert S. Muellers så kallade Rysslandsutredning blivit färdig. Rysslandsutredningen granskade huruvida något samröre förekommit mellan Rysslands påstådda påverkan på det amerikanska valet och Trump-kampanjen. Inga sådana belägg hittades.

Muellerutredningen

Rysslandsutredningen granskade också om presidenten gjort sig skyldig till förhindrande av rättvisa. I rapporten listar Mueller en rad händelser som kan ses som försök på förhindrande av rättvisa. Men Mueller tog aldrig ställning i åtalsfrågan, i enlighet med justitiedepartementets policy om att inte åtala sittande presidenter. Istället slog den av Trump tillsatte justitieministern William Barr fast att presidenten inte heller gjort sig skyldig till förhindrande av rättvisa.

Efter att rapporten föredragits för kongressen i USA växte stödet för riksrättsförfarande bland demokraterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.