Tjeckiens premiärminister: ”Aldrig gjort något olagligt eller fel”

Uppdaterad
Publicerad

Med bara dagar kvar till det tjeckiska parlamentsvalet är landets premiärminister Andrej Babiš en av flera stats- och regeringschefer som dragits in i jätteläckan Pandora.

Babiš själv ifrågasätter timingen för avslöjandet och säger att han ”aldrig gjort något olagligt”.

Andrej Babiš har varit Tjeckiens premiärminister sedan 2017, och är en av landets rikaste personer.

Han gick till val på att bekämpa skattebrott och korruption. Nu visar dokument som kommit fram i den stora Pandoraläckan hur Babiš har använt en serie brevlådeföretag för att i hemlighet köpa flera fastigheter, bland annat ett slott på Franska rivieran i närheten av Cannes.

I strid med tjeckiska regler för folkvalda politiker har premiärministern varken redovisat bolagen eller fastigheterna.

”Pengarna beskattades”

Trots upprepade försök från journalister har han tidigare valt att inte kommentera uppgifterna. Han har däremot twittrat att det hela är ett försök att påverka opinionen inför det stundande parlamentsvalet.

”Jag har aldrig gjort något olagligt eller fel”, skriver han vidare.

I samband med en tv-debatt mot sina politiska motståndare bemötte Andrej Babiš anklagelserna:

– Låt mig säga detta, det här är viktigt. Pengarna skickades ut från en tjeckisk bank, pengarna beskattades, det var mina pengar och de återvände tillbaka till Tjeckien.

Tjeckiens parlamentsval hålls på fredag och lördag.

Hundratals statstjänstemän

Totalt har 35 aktiva eller före detta stats- och regeringschefer identifierats i läckan, och mer än 330 statstjänstemän från 91 länder samt fler än 130 dollar-miljardärer, från bland annat Ryssland, Indien och USA.

Även ekobrottslingar, efterlysta och personer som tillhör maffian återfinns i Pandoraläckan.

Uppdrag granskning har också identifierat drygt 200 svenskar.

Detta är: Pandoraläckan

Pandoraläckan är ett globalt samarbete mellan SVT och journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists. 

  • Pandoraläckan, Pandora Papers, består av 11,9 miljoner dokument. De kommer från 14 olika juristbyråer och bolagsfixare, företag som hjälper till att skapa och sköta bolag i skatteparadis, runt om i världen.  
  • Läckan kom först till det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som har delat materialet med över 600 journalister i 117 länder. SVT:s Uppdrag granskning är den enda svenska redaktionen som deltagit i samarbetet.  
  • De läckta dokumenten spänner över en period från början av 1970-talet till 2020 och avslöjar bland annat hur politiker, miljardärer och kungligheter använder anonyma bolag i skatteparadis för att dölja sina tillgångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.