Donald Trump och Vladimir Putin har pratat i telefon och diskuterat Nordkorea, enligt Vita huset. Foto: TT

Trump har pratat med Putin om Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin har pratat i telefon om situationen med Nordkorea. Det meddelar Vita husets presstalesperson samt Kreml, samma dag som Putin kritiserat presidentens aggressiva politik mot Kim Jong-Un.

Enligt Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders så kommer ett längre utdrag från telefonsamtalet att släppas senare under natten.

– President Trump pratade med Putin tidigare i dag. Mer information kommer senare, skriver hon i ett mejl till Reuters.

Nordkorea-krisen

Enligt Kreml diskuterade ledarna situationen i flera krisområden, med fokus att lösa kärnvapenfrågan på den koreanska halvön.

”Det de gör är extremt farligt”

Tidigare under torsdagen sa Putin, under en presskonferens som sker varje år mot slutet av året,  att Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un behöver ”lugna ner sig”.

– Vi tycker att båda sidor ska sluta förstärka den aggressiva situationen. Vi erkänner inte Nordkorea som en kärnvapenstat, men det som händer är kontraproduktivt. De borde sluta vid någon tidpunkt, det båda sidor gör är extremt farligt, sa presidenten.

Han hyllade dock Trump och sa att han uppnått stora framgångar under sin tid på presidentposten.

– Marknaderna växer, det syns att det finns självförtroende i den amerikanska ekonomin, sa han.

Enligt Vita huset tackade Trump Putin för att hans uttalanden om USA:s ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet