USA:s förre president Donald Trump. Foto: John Raoux / TT

Trump lanserar ny plattform på sin sajt

Publicerad

Donald Trump vill synas på Twitter och Facebook – sajter som han alltjämt är avstängd från. Till sin hjälp tar nu USA:s förre president sina anhängare, genom att göra det möjligt för dem att dela inlägg, som han publicerar på sin egen hemsida, på sociala medier.

Lanseringen av den nya delningsfunktionen på Trumps hemsida sker inför onsdagens beslut från ett oberoende övervakningsorgan som Facebook har tillsatt för att utreda om expresidentens avstängning från plattformen ska kvarstå eller inte.

Twitter håller koll

Nätjättar som Facebook, Instagram, Twitter och Youtube stängde av Trump från sina plattformar kort efter det att hans anhängare stormat kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari.

De nya delade Trumpinläggen kommer därför att ha vakande ögon på sig, meddelar Twitter. Det är visserligen tillåtet att dela material på sajten, så länge det inte bryter mot dess regler – men det är inte tillåtet att försöka kringgå en avstängning, exempelvis genom att starta ett nytt konto med snarlikt innehåll, säger en talesperson.

Portad för evigt

Facebook har enligt Reuters än så länge inte kommenterat Trumps nya delningsfunktion och hur man ska hantera den typen av inlägg.

I februari meddelade Twitter, som Trump använde flitigt under sin tid som president, att han aldrig någonsin kommer att få tillträde till plattformen igen – inte ens om han på nytt kandiderar till presidentposten. Trump hade 89 miljoner följare på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.