Trump-lojala personer som tidigare rådgivaren Steve Bannon har försökt sprida innehållet i datorn. Foto: AP/TT

ANALYS: Trump-trogna försöker få maximal spridning på Hunter Bidens datorfiler

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Hunter Bidens dator skulle bli oktoberöverraskningen som gav segern i presidentvalet till Donald Trump. Men USA valde ändå Joe Biden.

Trots detta fortsätter Trump-lojala att göra sitt bästa för att sprida materialet på Hunter Bidens dator till så många som möjligt. Och frågan lär förfölja president Joe Biden genom mandatperioden.

Fouad Youcefi

Reporter

Jag försökte vara metodisk när jag gick igenom en av världens mest omtalade datorer. Jag skrev upp vilka typer av sökningar jag gjorde och vilka mappar jag gått igenom. För att inte färgas av material som någon annan före oss redan placerat i några mappar på skrivbordet så ignorerade jag till en början dem och gick i stället grundligt igenom mapp efter mapp.

Men ett märkligt mönster upprepade sig.

Varje gång jag funnit ett intressant namn eller företag så sökte jag efter hemsidor där de förekom tillsammans med Hunter Biden. Och det dök nästan alltid upp ett enda sökresultat, en obskyr hemsida där någon redan tycktes ha publicerat information om det aktuella mejlet eller dokumentet.

Viskades på Twitter

På Twitter kunde jag samtidigt se hur det i trådar viskades om Hunter Bidens dator och hur det i anonyma tweetar publicerades länkar till nedladdningssidor med olika dokument från datorn. Vi vet alltså att det finns ett antal personer som redan har tillgång till datorn i sin helhet. En användare var inte anonym.

Jack Maxey var en av programledarna för podcasten War Room som skapades av Donald Trumps tidigare rådgivare Steve Bannon. Vi vet att Bannon försökt sprida material från datorn på olika sätt, och att det var Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani som först spred uppgifter ur datorn till New York Post. På Twitter publicerar han länkar dit hans följare kan ladda ner innehåll från datorn.

Jag hör av mig och frågar honom varför han ägnar så mycket kraft åt att sprida materialet trots att valet är över. Han säger att det är hans patriotiska plikt, att han publicerar vad han vet för att han fruktar för sin säkerhet och att det finns mängder av komprometterande innehåll från datorn som ännu inte nått världen.

Twitter höll inte med och stängde av Maxeys konto med hänvisning till att Maxey ägnat sig åt ”upprepat missbruk” av tjänsten.

Listar anklagelser

Under mitt korta samtal med Maxey listar han en stor mängd anklagelser mot Hunter Biden och hans far som han säger sig funnit i datorn. En del anklagelser består av helt legitima påståenden som redan publicerats på olika håll. Men hans anklagelser innehåller också en rad antaganden, överdrifter och till och med rena felaktigheter. Han håller naturligtvis inte med och tror att frågan om Hunter Biden kommer att förfölja Bidens mandatperiod.

I det tror jag att Jack Maxey har rätt.

Männen lojala med Trump kommer fortsätta att försöka hitta saker i datorn. Varje gång uppgifter om Hunter Biden publiceras, som exempelvis hans självbiografi som släpps i veckan, så kommer datorn att gås igenom på nytt i jakten på osanningar från Biden eller material som i nytt ljus skulle kunna vara komprometterande.

Besattheten kan slå tillbaka

Om det i framtiden väcks åtal mot Hunter Biden i polisutredningen som uppges gälla misstankar om penningtvättbrott och bedrägeri kommer datorn också på nytt att finkammas för bevis som stärker de misstankarna.

I de Trump-lojalas värld är besvärande uppgifter om Hunter Biden synonyma med problem för president Biden. En del analyser efter valet pekade på att Donald Trump kunde vunnit om hans kampanj fokuserade mer på exempelvis stimulanspaket och mindre på Hunter Biden och anklagelser om röstfusk. Med andra ord så kan besattheten över datorn komma att slå tillbaka. Men om det vet vi ingenting än, och tills dess så lär Jack Maxey och de andra fortsätta.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.