Foto: TT

Trump tar inreseförbudet till HD

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps regering tar frågan om inreseförbudet till USA:s högsta domstol (HD), och ber domstolen häva den rådande blockeringen av förbudet. Samtidigt vill man att förbudet ska gälla till dess att HD sagt annat.

Förra veckan beslutade en appellationsdomstol i Virginia att Trumps presidentorder om inreseförbud även fortsättningsvis skulle blockeras, och justitieminister Jeff Sessions sade då att det skulle överklagas till HD.

Nu har Trumps regering lämnat in överklagandet till HD.

– Vi har bett att Högsta domstolen prövar det här viktiga fallet och vi är säkra på att president Trumps exekutiva order ligger helt i linje med hans lagliga rätt att hålla nationen säker och skydda samhället från terrorism, säger justitiedepartementets talesperson Sarah Isgur, och tillägger:

– Presidenten är inte skyldig att erkänna människor från länder, som stödjer eller agerar värdar åt terrorism, innan han anser att de kan bli korrekt utredda och inte utgör en säkerhetsrisk för USA.

LÄS MER: Trump nämner Sverige igen

Vill att förbudet gäller nu

Presidentordern i fråga är den andra från Trump som gäller inresestoppet, en den första att testas i landets högsta juridiska instans. Inreseförbudet skulle tillfälligt förhindra medborgare från sex länder med muslimsk majoritet att resa till USA, vilket han motiveras av säkerhetsskal. President-administrationen argumentar nu för att inreseförbudet borde vara gällande i praktiken till dess att annat beslutats i av HD.

Men juridiskprofessor Steve Vladeck vid University of Texas Law School påpekar att USA inte utsatts för terrorism till följd av att människor från muslimska länder tillåtits resa in i landet under den tid inreseförbudet blockerats.

– Det faktum att det tagit så här lång tid kan underminera, i alla fall i någon utsträckning, Trump-administrationens kärnargument att inreseförbudet – som aldrig någonsin tagits fullt i bruk – är nödvändigt för att skydda vår nationella säkerhet.

Billigare USA-resor sedan förbudet

Sedan Trump torgfört förslaget om inreseförbud har färre sagt sig vilja rese till USA, vilket också fått effekt på resepriserna. Att åka till USA i sommar är 17 procent billigare än förra året, enligt bokningssajten Ticket.

LÄS MER: Trumpeffekten: Färre vill resa till USA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet