Demokraternas talman i representanthuset, Nancy Pelosi, har sagt att hon överväger att inleda ett riksrättsförfarande mot Trump. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Riksrättsprocess mot Trump inleds

Uppdaterad
Publicerad

Representanthusets talman Nancy Pelosi inleder en riksrättsprocess mot Donald Trump. Presidenten påstås ha krävt en korruptionsutredning av sin politiske motståndare Joe Bidens son i utbyte mot militärt stöd till Ukraina.

– Det han har gjort är ett brott mot lagen, säger Nancy Pelosi på en presskonferens.

Konflikten kring telefonsamtalet mellan Trump och hans ukrainske kollega, president Volodymyr Zelenskyj, har växt de senaste dagarna. Och kravet på att Trump ställs inför riksrätt ökar bland demokraterna efter det omdiskuterade telefonsamtalet.

”Ingen står över lagen”

På tisdagskvällen, svensk tid, gick Nancy Pelosi ut och sade att Demokraterna nu inleder en riksrättsprocess mot presidenten.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

– Han har ringt en främmande makt för att be dem blanda sig i hans valkampanj. Det är ett brott mot konstitutionen. Vi  kommer att gå vidare med processen mot presidenten. Ingen står över lagen.

För att Trump ska fällas krävs två tredjedels majoritet i senaten, som i dag kontrolleras av hans eget parti. Bara två gånger tidigare har amerikanska presidenter ställts inför riksrätt. Båda gångerna har de friats.

Trump: ”En häxjakt”

Nancy Pelosis besked kommer efter att flera demokrater sagt att de ställer sig bakom ett eventuellt riksrättsförfarande mot Trump. Joe Biden, som allt mer seglar upp som favorit till att bli Demokraternas presidentkandidat, är en av dem enligt CBS.

Donald Trump svarade direkt.

”De har inte ens sett utskriften av samtalet. Det är en total häxjakt”, skriver han på Twitter.

Han betonar nu återigen att samtalet ska offentliggöras.

”Utrikesminister Pompeo har fått tillåtelse från Ukrainas regering att släppa en utskrift av samtalet jag hade med deras president. De förstår inte heller vad den stora grejen med det här är”, skriver han.

Ofullständiga anteckningar

Enligt källor inom USA:s säkerhetstjänst är det dock inte alltid som presidentens samtal spelas in. I stället lyssnar minst två, ibland fler, personer från nationella säkerhetsrådet NSC till vad som sägs och för anteckningar. 

Enligt en tidigare tjänsteman är dessa anteckningar ofta ofullständiga, bland annat inkluderar de vanligtvis inte frågor som kan vara kontroversiella om de blir offentliga.

Samtidigt lanserade Trump en ny kampanjvideo inför valet 2020. I videon kritiseras Demokraterna för att enbart fokusera på att ställa presidenten inför riksrätt. Direkt efter Pelosis besked samlade presidentkampanjen in en kvarts miljon dollar på bara 15 minuter, enligt Reuters.

Källor: Krävde utredning av Bidens son

Bakgrunden till Pelosis besked är ett telefonsamtal som Trump hade med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli. Enligt källor med nära insyn, som citeras i The Washington Post, gav Trump order om att skjuta upp militärt stöd på motsvarande runt 3,9 miljarder kronor till Ukraina inför samtalet med Zelenskyj. Under det pågående FN-toppmöte i New York erkänner Trump att det stämmer, men förnekar att det skett i syfte att utöva påtryckningar.

För att Ukraina skulle få pengarna ska Trump ha krävt att Zelenskyj skulle utreda korruptionsrykten kring demokraten Joe Bidens son Hunter Biden, uppger källor för amerikanska medier.

Hunter Biden har suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag och enligt Trump försökte Joe Biden, under sin tid som vice president, att stoppa en utredning mot bolaget.

Hittills har inga bevis presenterats för att Joe Biden agerat korrupt eller påverkats av sin sons arbete i Ukraina. Däremot anser kritiker att Bidens familjs kopplingar till Ukraina kan leda till en intressekonflikt, skriver BBC.

Republikanerna: Det här ändrar ingenting

Kevin McCarthy, republikanernas minoritetsledare i representanthuset, säger att partiet inte ställer sig bakom en riksrättsprocess mot presidenten.

– Jag förstår att valet 2016 inte slutade så som talman Pelosi ville. Men hon kan inte ändra lagarna, hon kan inte ensam begära att presidenten ska ställas inför riksrätt. Vad hon sade i dag ändrade ingenting.

Fakta: Avslöjandet om telefonsamtalet

12 augusti skriver en anonym visselblåsare en rapport till underrättelsetjänstens inspektör general Michael Atkinson i ett ”brådskande” ärende. Det exakta innehållet i rapporten är okänt.

Atkinson skickar dem vidare till tillförordnade chefen för nationella underrättelsetjänsten, Joseph Maguire. Han förbjuder sedan Atkinson att meddela kongressen innehållet i brevet.

Enligt medier i USA ska det hela handla om ett telefonsamtal president Donald Trump haft den 25 juli med Ukrainas nyvalde president Volodymyr Zelenskyj.

Wall Street Journal uppger att Trump har försökt pressa Zelenskyj att utreda korruptionsrykten kring Hunter Biden, son till Joe Biden som kan bli Trumps rival inför presidentvalet nästa år. Hunter Biden sitter i styrelsen för ett ukrainskt oljebolag som misstänks för korruption, även om inga anklagelser riktats mot Hunter Biden personligen.

Trump ska hela åtta gånger ha uppmanat Zelenskyj att samarbeta med hans advokat Rudy Giuliani, för att inleda en utredning om Biden.

Källa: TT, AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet