Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkietkännaren Paul T Levin listar eventuella anledningar till de turkiska utspelen om Nato. Foto: ADEM ALTAN/AFP/TT, SVT

Turkiets Nato-utspel om Sverige – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Flera uttalanden från Turkiets regering har gjort att landet har pekats ut som ett hinder mot Sveriges Natomedlemskap. Här är de senaste dagarnas turer. 

– Det finns risk att det blir en låsning, säger Turkietexperten Paul T Levin. 

Ett nej från ett enda medlemsland kan stjälpa Sveriges Natoansökan. Efter uttalanden från Turkiets regering om Sveriges ansökan är frågan om Turkiet är berett att gå så pass långt som att stoppa ett svenskt medlemskap. 

13 maj: Erdogans utspel

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det vore ”ett misstag” att låta Sverige och Finland gå med i Nato. Erdogan menar att det inte skulle vara gynnsamt för Turkiet och meddelar därför att det inte går att stödja ländernas planer på Natomedlemskap. Erdogan anklagar Sverige och Finland för att bland annat att ge en fristad till medlemmar ur den av EU, USA och Turkiet terrorstämplade kurdiska gerillan PKK. Uttalandet ska ha överraskat Nato.

Talespersoner förtydligar senare att Turkiet inte helt stänger dörren – men kritiken mot vad Turkiet kallar svenskt stöd till terrorgrupper har ändå fortsatt.

14 maj: Utrikesministrar i möte

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) träffar sin turkiske motsvarighet Mevlüt Cavusoglu för att diskutera en eventuell Natoansökan. Parterna lyckas inte med att nå en lösning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Ann Linde (S) ska ha bilaterala samtal med din turkiska kollega. Foto: SVT

– Vi var väldigt tydliga med att vi anser att PKK är en terroristorganisation. Men liksom många andra av Natos allierade har vi också samtal med andra kurdiska organisationer, sa Ann Linde efter mötet.

– De tycker till exempel att i princip alla kurder i nordöstra Syrien tillhör samma organisation. Det anser inte vi.

Mevlüt Cavusoglu å sin sida är hård i kritiken mot Sverige och Finland.

– De här två länderna stöder öppet och har samröre med PKK och YPG. Det här är terrororganisationer som attackerar våra trupper varje dag. Det är oacceptabelt och upprörande att våra vänner och allierade stöder de här terrororganisationerna, säger han efter Natoländernas utrikesministermöte i Berlin.

Sverige har goda relationer med YPG, som starkt bidrog till att besegra IS och styr i nordöstra Syrien. Turkiet hävdar dock att YPG bara är en täckmantel för terrorstämplade PKK.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu riktade hård kritik mot Sverige och Finland efter Natoländernas utrikesministermöte i Bryssel. Foto: SVT

15 maj: Nato: Ingen oro

Mevlüt Cavusoglu riktar kritik mot Ann Linde, som han menar har uttryckt sig provokativt efter deras möte på lördagen.

Samtidigt känner Natos vice generalsekreterare Mircea Geoana ingen oro för att Turkiet skulle blockera Sveriges och Finlands eventuella Natoansökningar. 

– Jag känner mig trygg i att om dessa två länder beslutar, inom de närmaste dagarna förstår jag, att söka medlemskap i Nato då kommer vi kunna välkomna dem och hitta alla villkor för att nå konsensus, säger Geoana under dag två av Natos utrikesministermöte.

16 maj: Delegation ska resa till Turkiet

De diplomatiska diskussionerna mellan Sverige och Turkiet forstätter, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S):

– Vi kommer att sända en grupp tjänstemän som kommer att föra diskussioner och ha en dialog med Turkiet, så får vi se hur den här frågan ska lösas ut och vad det här egentligen handlar om. Men de signaler vi har fått från Nato är att det finns en enighet om att både Sverige och Finland ska få komma in, säger Hultqvist i Morgonstudion.

Paul T Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, menar att det är troligt att Turkiet vill ha igenom vissa förändringar från Sverige vad gäller synen på kurdiska miliser.

– Det finns risk att det blir en låsning för det här är politiskt och ideologiskt viktiga frågor både i Turkiet och Sverige. Det skulle vara väldigt svårt för Sverige att ge upp kurdernas sak, som många Socialdemokrater bryr sig djupt om, säger han i Morgonstudion.

Turkiet har framfört krav på att Sverige och Finland ska utlämna totalt 33 personer med påstådda kopplingar till PKK och den så kallade Gülenrörelsen. Det rapporter Reuters med hänvisning till statlig medier i Turkiet som har det turkiska justitiedepartementet som källa.

Både Sverige och Finland har avvisat majoriteten av utlämningskraven, skriver Reuters.

Under kvällen meddelade Erdogan att han inte kommer att godkänna ett svenskt och ett finskt Natomedlemskap, rapporterar Reuters.

18 maj: Natoansökan lämnas in

Sverige och Finland lämnar in sina ansökningar om medlemskap och välkomnas av generalsekreterare Jens Stoltenberg. Men Turkiets inställning sätter käppar i hjulet och Natoländernas ambassadörer skjuter på beslutet om att inleda ansökningsprocessen.

I ett tal säger Turkiets president Erdogan att Sverige inte ska förvänta sig att Turkiet ska godkänna Sveriges Natoansökan utan att skicka tillbaka ”terrorister”, rapporterar Reuters.

USA:s president Joe Biden, som under torsdagen ska träffa Magdalena Andersson, är hoppfull om att Turkiet kommer att ändra inställning och släppa in Sverige och Finland i alliansen.

– Jag tror att allt kommer gå bra, säger Biden på en pressträff i Washington.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

21 maj: Samtal mellan Andersson och Erdogan

Turkiets president och Sveriges statsminister talade i telefon den 21 maj, det finns dock inga uppgifter om att parterna ska ha kommit närmare en lösning.

24 maj: Turkiet presenterar kravlista

Turkiets regering presenterar en lista med krav som ska uppfyllas för att landet ska släppa in Sverige i Nato.

Turkiet kräver att Sverige bryter kontakten med syriskkurdiska YPG – som Turkiet likställer med PKK.

Regeringen begär även att Sverige lyfter sina vapensanktioner mot Turkiet och att Sverige slutar finansiera terrorism. Enligt Turkiet har Sverige skickat vapen och 376 miljoner dollar till PKK/PYD. Svenska UD svarar att Sverige inte något finansiellt bistånd eller militärt stöd till självstyret i nordöstra Syrien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de kurdiska gerillagrupperna PKK och YPG? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP svarar i klippet. Foto: SVT

25 maj: Svensk delegation reser till Ankara

En svensk och finsk delegation reser till Ankara för att försöka hitta en lösning i Natofrågan. Från svensk sida deltar statsminister Magdalena Anderssons statssekreterare Oscar Stenström. Delegationen ska möta Erdogans talesperson Ibrahim Kalin och biträdande utrikesministern Sedat Önal.

27 maj: Delegationerna har återvänt hem

Turkiets utrikesminister uppger på fredagen att den svenska och finska delegationen återvänt hem. Exakt vad mötet uppmynnat i är oklart. Källor till Reuters säger också att det är oklart när diskussionerna kommer att återupptas.

Varken den svenska eller finska utrikesministern har kommenterat saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet