Cyperns president Nicos Anastasiades kan bli en nyckelspelare i förhandlingarna. Foto: TT

Cypern kan bromsa flyktingavtal

Uppdaterad
Publicerad

Flera EU-ledare är försiktigt optimistiska inför toppmötet. Men Cypern riskerar att bli den stora bromsklossen i förhandlingarna med Turkiet om ett nytt flyktingavtal.

Cypern kan komma att sätta käppar i hjulet när EU ska få fram ett flyktingavtal med Turkiet.

Att få ihop avtalet blir svårt men inte omöjligt, enligt en högt uppsatt turkisk tjänsteman. Han underströk dock att Cypern inte får tillåtas att blockera förhandlingarna.

Men i en intervju med tv-kanalen Euronews varslar Cyperns president Nicos Anastasiades om att han kan använda sitt veto mot en uppgörelse.

– Turkiet måste öppna sina hamnar och flygplatser (för trafik från Cypern) och normalisera sina relationer med Cypern, betonar Anastasiades enligt Reuters.

Cypern och Turkiet har haft ytterst trassliga förbindelser ända sedan krisen 1974, vilket bidragit till att Cypern fortsatt blockerat en utökning av EU:s medlemskapsförhandlingar med Turkiet.

Merkel positiv

Flera av EU-ledarna var annars försiktigt positiva inför mötet, inklusive Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Jag tror det är möjligt – även om jag är försiktig – att vi kan hitta en gemensam linje bland alla 28 medlemsländer i kväll och att vi också i morgon kan komma överens med den turkiske premiärministern, säger Merkel på väg in till mötet.

– Det är komplicerade förhandlingar  – men grundriktningen är klar, säger Merkel som också betonar vikten av att ”snabbt” förbättra den humanitära situationen i flyktinglägren i Grekland.

Respektera EU-rätten

– Jag är försiktigt optimistisk, men mera försiktig än optimistisk, sade innan dess också EU-ordföranden Donald Tusk, om chanserna att få ihop ett flyktingavtal med Turkiet.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, anslog även han en optimistisk ton inför mötet.

– Jag är ganska säker på att vi får ett avtal med Turkiet i dag eller i morgon, sa Juncker.

Kommissionsordföranden sade också att avtalet kommer att respektera EU-rätten och Genève-konventionen.

Tsipras i nyckelroll

Grekland och dess premiärminister Alexis Tsipras har en nyckelroll i om uppgörelsen med Turkiet kommer att fungera.

– Jag ser fram mot en trovärdig uppgörelse i dag för att minska – eller stoppa – det illegala flödet från Turkiet till de grekiska öarna, men som samtidigt också skapar en robust laglig väg för flyktingarna från Turkiet in i EU, säger Tsipras på väg in till mötet.

Men alla är inte lika optimistiska. Belgiens premiärminister Charles Michel kallar Turkiets strategi för ”utpressning”.

– Turkiet begär verkligen mycket. Jag tänker inte acceptera förhandlingar som ibland liknar utpressning.

På fredagsmorgonen möts Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu och ministerrådets ordförande Donald Tusk vid en frukost. Där hoppas Tusk att avtalet ska bli klart, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.