Fyra turkiska soldater har dödats och fem skadats i en explosion i provinsen Batman. Kurdiska PKK-gerillan uppges ligga bakom dådet. Foto: TT

Turkiska soldater dödade av vägbomb

Uppdaterad
Publicerad

Sju turkiska soldater har dödats och tre skadats i en explosion vid en väg i provinsen Batman i sydöstra Turkiet.

Enligt lokala myndigheter var det en bomb som exploderade, och den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan uppges ligga bakom dådet.

Enligt statliga nyhetsbyrån Anadolu agency befann sig soldaterna i ett arméfordon på väg till en operation mot PKK. Nyhetsbyrån AP rapporterar att den turkiska armén initierat en ”storskalig” insats för att få tag på gärningsmännen.

Samtidigt uppger Turkiets militär att 13 PKK-stridande dödats i lufträder i norra Irak och sydöstra Turkiet de senaste två dagarna.

Våldsamheterna har eskalerat i de kurdiska områdena i sydöstra Turkiet sedan vapenstilleståndet bröt samman 2015.

Kurdistans arbetarparti, PKK, som klassas som en terrorgrupp av Turkiet, USA och EU, har i över tre decennier gjort uppror i Turkiets kurddominerade sydöstra region. Konflikten har dödat tiotusentals människor sen den drog igång 1984.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.