Tysklands president Frank-Walter Steinmeier vill att de valda politikerna tar sitt ansvar och bildar regering. Foto: TT/Reuters

Analys: Tysklands president till politikerna: ”Ta ert ansvar för Tyskland och Europa”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeiers budskap var tydligt sedan regeringssamtalen kollapsat. Partierna fick bakläxa och måste göra ett nytt försök och ta sitt ansvar för landet.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Frank-Walter Steinmeier talade om det förtroende som väljarna gett partierna vid valet den 24 september. Han såg inget skäl till att återigen låta väljarna säga sin mening i ett nyval.

”Jamaica” får ny chans

Det tyder på att presidenten anser att en trepartiregering med Kristdemokraterna, Liberalerna och De Gröna fortfarande har en chans att komma överens om en gemensam plattform.

Koalitionen kallas Jamaica efter partiernas färger, svart för CDU/CSU, gult för Liberalerna och grönt för Miljöpartiet. Troligen anser även Angela Merkel det mödan värt att försöka ge ”Jamaica” en chans till, trots motsättningarna. Nyval eller minoritetsregering är sämre alternativ.

Presidenten viktig

En tysk president har mest ceremoniella uppgifter men kan i vissa politiska lägen spela en viktig roll. Den erfarne diplomaten och före detta utrikesministern Steinmeier kommer att försöka påverka koalitionspartiernas företrädare i sina kommande samtal. Han kan dämpa den upprörda stämningen och försöka att hitta de gemensamma nämnarna.

Ingen stor koalition

Alternativen har blivit färre sedan Socialdemokraterna återigen gjort klart att de inte kommer att delta i ännu en stor koalition tillsammans med Angela Merkels CDU.

Om parterna i Jamaicakoalitionen inte kan återuppta sina samtal och enas om en gemensam plattform kan fortfarande en minoritetsregering eller nyval bli aktuellt.

Budskap om ansvar

Presidentens ton var inte anklagande. Men budskapet var tydligt. Partierna har ett ansvar som inte bara ska gälla de egna anhängarna. Det gäller att ta ansvar för Tysklands och Europas bästa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet