Den brittiska polismyndigheten Scotland Yard har släppt en övervakningsfilm av Skripals vinröda BMW och uppmanar allmänheten att höra av sig om de såg bilen den 4 mars. Foto: TT

Uppgift: Ryska spionen kan ha förgiftats i sin bil

Publicerad

Den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal kan ha förgiftats genom ventilationen i sin bil, uppger källor inom den brittiska underrättelsetjänsten för ABC News. Totalt kan så många som 38 personer ha utsatts för giftet.

Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades i staden Salisbury i södra England den 4 mars och mordförsöket har lett till en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland.

Nu ska brittiska myndigheter ha en klarare bild av hur de utsattes för nervgiftet. Det hävdar ABC News med hänvisning till tre underättelsekällor. Ex-spionen Skripal kan ha förgiftats av ett pulveriserat nervgift genom ventilationen i hans BMW.

Enligt källorna ska upp till 38 utsatta personer ha identifierats och fler förväntas tillkomma. Enligt ABC News är deras tillstånd fortfarande under utredning men de ska inte ha drabbats lika hårt som Sergej Skripal, hans dotter och den första polisen som hjälpte dem.

Det är inte första gången brittiska medier spekulerar kring giftattacken. En teori som förts fram av tidningen the Telegraph är att nervgiftet redan fanns i Skripals dotters väska när hon anlände från Ryssland den 3 mars.

Storbritannien anklagar Ryssland

Storbritanniens premiärminister Theresa May har tidigare sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen, och Storbritannien har anklagat Ryssland för att ligga bakom mordförsöket.

23 ryska diplomater har utvisats av Storbritannien. Ryssland nekar till alla anklagelser och har svarat med samma mynt och utvisat 23 brittiska diplomater.

Under lördagen tog historien ytterligare en ny vändning när Ryssland pekade ut Sverige som ett av de länder som kan ha spridit nervgiftet som användes. Utrikesminister Margot Wallström (S) tillbakavisade anklagelserna som hon kallade oacceptabla och ogrundade.

Experter ska undersöka giftet

Nu ska experter från organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) ta prover för att analysera varifrån nervgiftet kom.

”Dessa (proverna) kommer sedan att skickas till välrenommerade internationella laboratorier utvalda av OPCW för testning och det väntas ta minst två veckor innan resultaten kommer”, skriver brittiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Experter från OPCW kommer till Storbritannien på måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet