Gui Minhai och SVT:s korrespondent i Peking Susan Ritzén Foto: TT/SVT

Uppgift till SVT: Gui Minhai ”återfunnen i Kina”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT Nyheter befinner sig den tidigare fängslade svenske förläggaren Gui Minhai i en lägenhet i staden Ningbo, tillsammans med sin hustru.

– Vi arbetar på att få fram fler uppgifter om var han befinner sig och hur han mår, säger vår Asienkorrespondent Susan Ritzén.

Den svenske medborgaren Gui Minhai har varit försvunnen sedan den 17 oktober, då kinesiska utrikesdepartementet uppgav att han släpptes ur kinesiskt fängelse i Ningbo. Men nu är han enligt uppgift återfunnen.

Det uppger en källa som står nära Gui Minhai för SVT Nyheter. Enligt källan befinner sig Gui Minhai fortfarande i staden, tillsammans med sin fru, och planerar att lämna Kina inom kort.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

SVT Nyheter har ännu inte fått egen direkt kontakt med den försvunne svensken.

– Det är fortfarande mycket knapphändiga uppgifter, och vi väntar på ytterligare bekräftelse, och också på möjlighet att träffa honom, säger Susan Ritzén, Asienkorrespondent på plats i Peking.

Efterlystes online

Gui Minhais familj och vänner efterlyste honom på internet häromdagen, när han inte hörde av sig efter att ha släppts ur ett kinesiskt förvar i staden Ningbo, söder om Shanghai.

Gui Minhai har avtjänat ett straff i Ningbo för en dödsolycka som inträffade 2003, och som han tidigare tvingades erkänna och be om ursäkt för i kinesiska statstelevisionen CCTV.

Uppgifterna från de kinesiska myndigheterna om Gui Minhais fall har varit mycket knapphändiga sedan dess. Den svenska ambassaden har kunnat besökt förvaret där Gui Minhai suttit vid tre tillfällen under de här åren.

Vid det senaste tillfället fick, enligt uppgift från Gui Minhai dotter, svenska ambassadören Anna Lindstedt tala med Gui Minhai för första gången.

Ambassaden har inte velat ge några kommentarer i ärendet hittills, och det svenska utrikesdepartementet i Stockholm uppger till Sveriges Television att det finns några frågetecken kvar kring Gui Minhais frisläppande, och att man arbetar vidare på ärendet.

Det har funnits en oro att Gui Minhai inte skulle vara fri, trots de kinesiska uppgifterna.

– Tidigare har regimkritiker som släppts ur fångenskap, istället hamnat i husarrest hemma, med stora restriktioner för vad de får göra och vilka de får kontakta. Vi är därför väldigt angelägna om att få tala med Gui Minhai, säger Susan Ritzén.

Försvann för två år sedan

Gui Minhai försvann från sin bostad i Thailand för drygt två år sedan och dök senare upp i kinesiskt förvar, misstänkt både för ett trafikbrott och för att ha spridit förbjuden litteratur till kineser. Fyra av hans kollegor greps också av kinesisk polis, och hölls i hemligt förvar på fastlandet.

Gui Minhais förlag har gett ut en rad politiskt känsliga böcker om den politiska eliten i Kina från Hongkong, där den typen av litteratur inte är förbjuden.

Gripandena har sett som ett hot mot yttrandefriheten i Hongkong, och en markering till förlagsbranschen där att Kina inte tolererar förbjudna böcker där heller, trots att Hongkong har ett eget politiskt system sedan området lämnades över till Kina från Storbritannien 1997.

– Det här har varit ett mycket uppmärksammat fall i Hongkong, där Amnesty varnar för att yttrandefriheten är mer hotad än någonsin, säger Susan Ritzén.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Gui Minhais dotter, Angela Gui, men hon avböjer i nuläget att kommentera uppgifterna vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet