Foto: SVT

Uppgifter: Ny raketattack mot militärbas där svenskar befinner sig

Uppdaterad
Publicerad

Flera raketer ska ha skjutits mot en irakisk militärbas där både svenska och amerikanska soldater befinner sig, enligt Reuters som hänvisar till ett uttalande från irakisk militär.

– De på förbandet har det bra, säger Joakim Gustafsson på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Enligt Reuters är det militärbasen Taji, norr om Bagdad, som har attackerats. Enligt ett uttalande från irakisk militär har flera katjusja-raketer skjutits mot basen där 70 svenska soldater befinner sig sedan tidigare.

– Vi har kontrollerat med vårt förband för 15 minuter sen och alla mår fint, säger Joakim Gustafsson på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning vid 20.30-tiden på tisdagskvällen.

Gustafsson kan däremot varken bekräfta eller dementera någonting om själva attacken.

”Den säkraste platsen”

Det är den andra attacken mot basen på kort tid. Taji var en av de militärbaser som attackerades i samband med Irans hämnattack mot USA förra veckan. Den gången sökte sig svenskarna till skyddsrummen i god tid.

– Den säkraste platsen att vara på i Irak just nu är i anslutning till de här baserna, för där finns det möjlighet att skydda sig, sade Jan Thörnqivst, insatschef på Försvarsmakten, i SVT:s Morgonstudion efter den attacken.

Vem som ligger bakom attacken under tisdagskvällen är oklart. Svenskarna på plats arbetar bland annat med med att utbilda det irakiska försvaret i kampen mot terrorrörelsen IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.