Foto: TT

Flera döda på Manhattan – utreds som terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer har dödats och elva skadats i ett våldsamt dåd på Manhattan i New York. En man mejade ner människor längs en gång- och cykelbana med en pickup. FBI utreder händelsen som terrordåd, enligt källor till CNN.

– Det här är ett terrordåd, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio.

En 29-årig man har skjutits och gripits efter att han kört in i människor med en pickup på en cykelbana på Manhattan i New York. Enligt tidiga vittnesuppgifter skulle mannen ha avlossat flera skott, men det dementerades sedan av polisen.

Sex personer dödades direkt på platsen. Ytterligare två transporterades med ambulans till sjukhus och förklarades senare döda.

Terrordåd på Manhattan

Elva personer har förts till sjukhus med allvarliga, men inte livshotande skador.

– Det här är ett terroråd. Det var en feg attack riktad mot oskyldiga. Det är en mycket smärtsam dag i vår stad. Vi har blivit attackerade tidigare men vi står starka, säger Bill de Blasio, New Yorks borgmästare.

Han säger att alla indikationer just nu pekar på att det var ett terrordåd. Enligt poliskällor CNN utreder FBI också händelsen som ett terrorbrott.

Bil körde på flera personer

Enligt polisen ska fordonet ha kört i hög hastighet i fel riktning längs med cykelbanan West Highway i flera kvarter. Föraren ska först ha mejat ner flera personer på cykelbanan för att sedan fortsätta söderut och då krockat med en skolbuss. Två vuxna och två barn ombord på bussen skadades i kollisionen.

Gärningsmannen ska sedan ha hoppat ur bilen, visat två vapenattrapper och då blivit skjuten av polisen.

Enligt två poliskällor till New York Times ska den misstänkte gärningsmannen ha ropat ut Allahu akbar (Gud är större) i samband med att han klev ur fordonet.

”En feg attack”

Det misstänkta terrordådet inträffade vid 20.00-tiden, svensk tid, på nedre delen av Manhattan i närheten av World Trade Center.

New Yorks guvernör uppmanade vid en pressträff, bara timmar efter attacken, invånare i New York att fortsätta leva sina liv som vanligt.

– Vi har upplevt detta förut, vi låter dem inte vinna. Vi ändrar inte våra liv, säger Andrew Cuomo, guvernör i New York.

En gripen

En 29-årig man är gripen, det skriver New York polisen, NYPD, på Twitter. Man söker inte efter fler gärningsmän.

Den gripne mannen sköts först i buken av polis på plats och vårdas nu på sjukhus. Tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid rapporterades det att mannen blivit färdigopererad och polisen hoppas kunna förhöra honom så snart som möjligt.

”Inget aktivt hot”

Enligt Eric Phillips, pressekreterare hos New Yorks borgmästare, finns inget aktivt kvarstående aktivt hot. Det skriver han på Twitter.

En stor parad som ska hållas i staden med anledning av högtiden Halloween kommer också att genomföras som planerat, om än med höjt säkerhetspådrag.

Eric Phillips, som är pressekreterare för borgmästaren i New York, skriver på Twitter att det inte föreligger något aktivt hot efter händelsen på Manhattan. Foto: Skärmdump Twitter @EricFPhillips
Här på nedre Manhattan i centrala New York City ska våldsdådet ha ägt rum. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Manhattan

Mer i ämnet