USA-experten: ”Extra viktig debatt”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan onsdag och torsdag svensk tid möts de båda vice presidentkandidaterna i en direktsänd tv-debatt.

– Den här debatten är kanske lite extra viktig eftersom de två kandidaterna, inte minst Joe Biden är lite äldre och president Trump är sjuk. Då faller lite extra uppmärksamhet på vice presidentkandidaterna, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Med fyra veckor kvar till presidentvalet i USA möts nu demokraternas vice presidentkandidat Kamala Harris och nuvarande vice president Mike Pence i en direktsänd tv-debatt på onsdag.

Två olika delar av USA

De båda kandidaterna representerar två olika delar av USA, förklarar Dag Blanck. Kamala Harris kommer från Kalifornien med en far från Jamaica och en mor från Indien.

Presidentvalet i USA 2020

– Hon representerar de nya demografiska tendenserna i USA. Mike Pence kommer från Indiana, en traditionell stat i mellanvästern och en gammal industristat, säger Dag Blanck.

De verkar ju vara väldigt olika personligheter, vad kommer vi få se av det?

– Kamala Harris är en jurist och hon har varit åklagare i Kalifornien. Hon är en god debattör och går på, det såg vi inte minst vid utfrågningen av Kavanaugh där hon var hård, säger Dag Blanck och fortsätter:

– Pence däremot är mycket lugnare och har en lugn framtoning, men är väldigt skarp kan man säga.

Blir en lugnare debatt

Vad blir skillnaden jämfört med presidentdebatten vi såg förra veckan?

– Den bör bli enorm. Pence har inte alls den här stilen som Trump hade med att avbryta och gå på. Jag tror att de båda är väldigt angelägna om att det ska bli en mer lugn och civiliserad ton.

Vilka väljare tilltalas av Pence och Harris?

– Harris tilltalar den här gruppen som står i mitten och till vänster. Hon är ingen vänsterkandidat inom det demokratiska partiet men hon har de här frågorna som är de traditionella demokratiska frågorna. Om sjukförsäkring och om invandring, hon är själv barn till invandrare säger Dag Blanck och fortsätter:

– Medan Pence är djupt konservativ och religiös och för honom är till exempel abortfrågan väldigt viktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet