Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storbritannien och USA har inlett omfattande flygräder mot Iranstödda Huthirörelsen i Jemen. Foto: USA:s militärkommando Centcom via Reuters/TT

USA och Storbritannien attackerar mål i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien och USA har inlett flygräder mot Iranstödda Huthi-rörelsen i Jemen. President Joe Biden säger att han inte kommer att tveka om att ”vidta ytterligare åtgärder”.

Som ett svar på Huthirebellernas attacker mot fartyg i Röda havet har USA och Storbritannien, med stöd av flera länder, attackerat militära mål i Jemen med robotar från stridsfartyg och stridsplan.

Målen i flera städer har varit logistiska nav, luftvärnssystem och vapenförråd, som används av den Iranstödda islamistiska Huthi-rörelsen.

Attacker i Röda havet

Hot om nya attacker

USA:s president Joe Biden säger att ”attackerna genomförts på ett framgångsrikt sätt och att han inte kommer tveka att vidta ytterligare åtgärder”.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger att ”attackerna var nödvändiga och proportionerliga och att Storbritannien alltid kommer stå upp för rörelse- och handelsfrihet”.

USA och Storbritannien har fått stöd av Australien, Bahrain, Kanada och Nederländerna.

Oro för upptrappning

Huthirebellerna har attackerat fartyg i Röda havet, för att hämnas Gazakriget. Men fartyg som inte är direkt kopplade till Israel har också attackerats.

Flera Huthiledare säger att det kan komma ett kraftfullt svar på nattens attack:

”USA och Storbritannien kommer att behöva förbereda sig på att betala ett högt pris och svara för alla ödesdigra konsekvenser av denna grova aggression”, säger Huthi-administrationens vice utrikesminister Hussein Al-Ezzi i rörelsens medier.

På grund av Gazakriget finns det en oro att attacken i Jemen kan bli droppen som får bägaren att rinna över för Huthirebellernas allierade i Iran.

Därför attackerar Huthirebellerna fartyg kring Arabiska halvön – hör SVT:s Stefan Åsberg om vilka de är och vad de vill.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den Iranstödda Huthirörelsen har utfört flera angrepp mot fartyg som passerar det smala sund som förbinder Adenbukten och Röda havet. Se bilder från när de tar över ett fartyg och hör utrikesreporter Stefan Åsberg förklara vad rebellerna vill. Foto: Tilda Lindén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Röda havet

Mer i ämnet