Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter besöker ett av kontoren i Arlington som omvandlats till hunddagis i videon ovan. Foto: Oscar Fries/SVT

USA:s kontor står tomma efter pandemin – fylls av hundar

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin är över, men effekterna av den fortsätter att göra sig påminda. Nu står nästan 20 procent av kontorslokalerna i USA tomma och istället för att fyllas av människor befolkas de bland annat av hundar och bryggerier.

I USA ledde pandemin till en explosion av hemarbete och trots att den är över har folk inte återgått till kontoren i samma utsträckning som innan.

Analyser pekar på att nästan 20 procent av kontorslokalerna i USA står tomma med potentiellt stora ekonomiska konsekvenser som följd. Bland annat i Arlington precis utanför Washington DC.

– Det betyder att nästan nio miljoner kvadratmeter står tomma, säger Ryan Touhill, chef för Arlington Economics.

Små banker är särskilt utsatta

Det är oroande siffror för den lokala ekonomin eftersom kommersiella lokaler är en av områdets största skattekällor. Bland de tomma kontorlokalerna lurar även ett hot mot ekonomin i stort.

I Feds (amerikanska centralbanken) senaste stabilitetsrapport pekas just den kommersiella fastighetsmarknaden ut som ett potentiellt riskområde. Kommersiella fastigheter har nämligen en stor mängd lån i små banker. Det var också de små bankerna som stod i fokus i våras när man talade om en potentiell bankkrasch.

– Vi måste lösa problemet från flera håll. Det finns inte en magisk lösning som kan lösa problemet, säger Touhill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.