Amerikanska cybersoldater i Maryland i USA. Foto: USA försvarsdepartement, arkivbildVisa alla (4)
Visa alla (4)

USA förstärker cyber- och rymdförsvar i Europa

Uppdaterad
Publicerad

USA placerar 500 militärer i Tyskland som ska arbeta med cyber- och rymdförsvar. Det meddelade den nya amerikanske försvarsministern Lloyd Austin när han besökte Europa för första gången.

Enligt försvarshögkvarteret Pentagon handlar det om en permanent förstärkning med 500 personer Wiesbaden i Tyskland som är basen för USA:s armé i Europa.

De nya soldaterna ska främst arbeta med cyber- och rymdförsvar för att utöka den befintliga förmågan till elektronisk krigföring och försvar av allierade, uppger Pentagon.

Enligt USA:s armé i Europa handlar det bland annat om att förstärka högteknologiskt robotförsvar med lång räckvidd.

Beskedet är tvärt emot den tidigare presidenten Donald Trumps beslut att kraftigt minska de amerikanska militära styrkorna  i Tyskland. Sommaren 2020 meddelande Trumps försvarsminister att över 12 000 militärer skulle dras tillbaka från Tyskland. De skulle flyttas till Belgien och USA.

Då var drygt 30 000 amerikanska militärer placerade i Tyskland, vilket är avsevärt färre än under det kalla kriget.

Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer och USA:s försvarsminister Lloyd Austin i Berlin. Foto: Kay Nietfeld, AFP 13 april 2021

Stoppad flytt av högkvarter

President Joe Biden stoppar också Trumps tidigare beslutade flytt av högkvarteret för USA:s arme' i Europa och Afrika som är baserat i Stuttgart. Trump ansåg att tyskarna inte bidrog tillräckligt mycket ekonomiskt till militäralliansen Nato. Det uppgavs vara ett skäl till att han ville dra ner på den militära närvaron i Tyskland.

Bakgrunden till Bidens nya beslut är: ”Rysslands agerande i Georgien, dess olagliga annektering av Krim från Ukraina, fortsatta trakasserier av Ukraina och andra gränsnationer, dess militära uppbyggnad och dess ökande användning av cyberattacker som är bekymmer i Europa.”

– Det är goda nyheter, sa  Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer som mötte USA:s nya försvarsminister Lloyd Austin i Berlin på tisdagen.

Foto: Salim Alsabbagh/ SVT

Första amerikanska basen

När Donald Trump tillträdde som president i januari 2017 hade hans företrädare Barack Obama redan beslutat att USA skulle upprätta sin första militärbas någonsin i forna Warszawapakten. Bara några dagar efter att Trump svor presidenteden invigdes den amerikanska basen med drygt 3.500 soldater och nästan 100 stridsvagnar i Zagan i västra Polen.

Dessa styrkor roterar mellan USA och Europa och har spritts ut i Nato-allierade länder med gränser mot Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer