Senaste nytt om USA-val 2020

Här direktrapporterar vi om presidentvalet.

Här direktrapporterar vi om presidentvalet.

USA-val 2020

Pinnat inlägg

Hej och tack för att ni följer SVT:s bevakning av USA:s presidentval. Vi har pausat denna direktrapportering tills vidare, så även frågefunktionen. De senaste nyheterna hittar ni dock som vanligt. på svt.se.

Trumpkampanjen backar från stora delar av stämning

Trumpkampanjen slopar stora delar av stämningen som rör röstningen och valresultatet i Pennsylvania, rapporterar Washington Post.

Under söndagen har en reviderad version av stämningen lämnats in. I den har delarna som rör anklagelser om att Trumpkampanjens valobservatörer inte fått övervaka när rösterna räknades tagits bort.

Donald Trump och hans advokat Rudolph W. Giuliani har tidigare sagt att över 600 000 röster i Philadelphia och Pittsburgh bör ogiltigförklaras på grund av just detta.

Fokus i den reviderade stämningen ligger istället på anklagelser om att det republikanska partiet ska ha missgynnats då väljare i delar av delstaten tillåtits göra korrigeringar i sina valsedlar, skriver Washington Post.

En advokat som arbetar med det specifika fallet för det demokratiska partiets räkning säger att det endast rör sig om en handfull röster, som inte kan ha haft någon påverkan på valresultatet i delstaten.

Fauci: Bättre coronarespons med smidig övergång

USA:s svar på den pågående pandemin skulle kunna bli bättre om Vita Huset tillät Joe Bidens team att påbörja en övergång till makten. Det säger den amerikanske smittskyddsläkaren Anthony Fauci i en intervju med CNN.

”Självklart skulle vi bli bättre om vi kunde börja jobba tillsammans med dem”, säger läkaren som är chef över myndigheten National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Fauci gör jämförelsen med ett stafettlopp och menar att arbetet skulle gagnas av en smidig överlämning.

Zakaria • Ni påstår att Proud-Boys är en "vit makt" rörelse samtidigt som gruppen består av svarta och asiatiska medlemmar. Hur har ni resonerat fram det?

Formuleringen kom från en TT-text som slank med i rapporteringen. Du har rätt i att det inte är ett epitet som korrekt beskriver gruppen Proud Boys. Inlägget är nu uppdaterat.

Donald Trump: "Jag erkänner ingenting"

Donald Trump omnämnde Joe Biden för första gången som vinnare av presidentvalet, i ett inlägg på Twitter. Han skrev på söndagseftermiddagen, svensk tid, att Biden vann för att valet var riggat.

"Han vann eftersom valet var uppgjort. INGA VALOBSERVATÖRER tilläts, rösterna räknades samman av ett vänsterradikalt privatägt företag, Dominion, med dåligt rykte och värdelös utrustning", skriver Trump.

Det finns ingenting som tyder på att valet skulle ha varit riggat.

Kort därefter skickade presidenten ut ytterligare en tweet i vilken han skriver att han "inte erkänner någonting".

Trump skriver i den nya tweeten: "Han vann bara i ögonen på FALSKA NYHETSMEDIER. Jag erkänner INGENTING! Vi har en lång väg kvar att gå. Det här var ett RIGGAT VAL!"

Bidens team vill få tillgång till information

President Donald Trump vägrar ge Joe Biden och hans kommande administration tillgång till information om den nationella säkerheten och arbetet vad gäller hanteringen av coronapandemin. Någonting som Joe Biden och hans rådgivare är bekymrade över. Det rapporterar CNBC.

Psaki säger att man vill få informationen för att kunna få kontroll på pandemin.

- Vi vill bara få tillgång till underrättelseinformation och det pågående arbetet vad gäller Covid så att vi kan förbereda oss, säger Bidens rådgivare Jen Psaki.

Tjugotal har frihetsberövats efter bråk

Washingtonpolisen uppger enligt flera medier att sammanlagt runt 20 personer har frihetsberövats efter bråk och att två poliser har skadats.

Trump: Polisen borde göra sitt jobb

Fox News rapporterar om ett antal mindre tumultartade scener där såväl den våldsbejakande gruppen Proud boys som vänsterextrema rörelsen Antifa var inblandade i bråk. När tv-kanalen gått ut med de uppgifterna twittrade Trump att polisen borde göra sitt jobb och inte lägga några fingrar emellan för att gripa Antifamedlemmar.

Washingtonpolisen uppger enligt flera medier att sammanlagt runt 20 personer har frihetsberövats efter bråk och att två poliser har skadats.

(TT)

Minst 20 personer har gripits

Demonstrationerna som hölls i Washington för att stötta Donald Trump under lördagen var på det stora hela lugna.

Under kvällen har dock flera konfrontationer uppstått i samband med att mindre grupper av Trumpsupportrar har försökt ta sig in på det blockerade området kring Black lives matter plaza, rapporterar AP.

Hundratals antitrump-demonstranter hade samlats i området och de har tänt eld på Trumpflaggor och "Maga"-kepsar som de ryckt åt sig från Trumpanhängarna som försökt närma sig dem.

Polis på plats har arbetat med att hålla isär de två olika grupperna med demonstranter.

Videor på sociala medier visar hur demonstranter och motdemonstranter hamnat i slagsmål ute på gatorna i Washington under kvällen, skriver AP.

Washingtonpolisen uppger enligt flera medier att sammanlagt runt 20 personer har frihetsberövats efter bråk och att två poliser har skadats.

Bilden visar poliser som har blockerat en gata i Washington under kvällens oroligheter i staden. Foto: Samuel Corum/AFP/TT

Protester på flera håll i landet under lördagen

Även i andra delar av landet samlades Trumpanhängare för att demonstrera under lördagen. I staden Delray Beach i Florida samlades hundratals personer för att demonstrera mot valresultatet, rapporterar AP.

I Phoenix, huvudstad i delstaten Arizona, samlades runt 1500 Trumpsupportrar för att protestera, uppger polisen.

Polisen blockerar Black lives matter plaza

Sen eftermiddag har nu övergått till kväll i Washington, som ligger sex timmar efter oss tidsmässigt. I samband med att mörkret fallit har polisen blockerat Trumpsupportrar från att ta sig in på Black lives matter plaza, i närheten av Vita huset.

En polis släcker en brinnande flagga, som en motdemonstrant har tänt eld på. Foto: Julio Cortez/AP/TT