Hör hur abortlagstiftningen förändrats i Latinamerika i klippet. Foto: SVT/Natacha Pisarenko/TT

Planned Parenthood: Aborter tillåtna på pappret men svåra i praktiken

Publicerad

Medan flera amerikanska delstater vill skärpa aborträtten går Latinamerika åt andra hållet. Förra året lättade Argentina abortlagstiftningen och för en månad sedan följde Mexiko efter.

– Allmänhetens inställning till aborter är på väg att förändras, säger Giselle Carino vid Planned Parenthood till Utrikesbyrån.

Trots katolska kyrkans starka ställning i Latinamerika går fler länder i regionen mot en mer liberal abortlagstiftning.  Förra året blev Argentina det fjärde landet i Latinamerika som tillät abort efter Uruguay, Guyana och Franska Guyana. För en månad sedan fattade också Mexikos högsta domstol beslutet att det är emot landets konstitution att kriminalisera abort.

Giselle Carino, vd på Internationella Planned Parenthood som arbetar för fria aborter, säger att många kvinnor i Latinamerika inte delar katolska kyrkans syn på preventivmedel, sex och aborter, trots att de identifierar sig som katoliker.

Utrikesbyrån

– Kvinnor inom kyrkan behöver aborter, gör aborter och kommer att fortsätta att göra aborter, säger hon.

”Räcker inte att ändra lagen”

Men de liberala lagarna räcker inte alltid. Ofta saknas den praktiska vården, till exempel vårdpersonal som är villiga att genomföra aborterna.

– Många lagar är bra på pappret, men svårare i praktiken. När abort blir lagligt behöver man jobba för att också göra dem möjliga i praktiken. Där är det viktigt med en förändrad attityd.

Just det tror hon också är på väg att förändras i Latinamerika.

– Det har varit ett hårt arbete under många år. Unga kvinnor går ut på gatorna och gör sin röst hörd, säger Giselle Carino.

Klicka på videon för att höra Internationella Planned Parenthoods vd Giselle Carino berätta om de nya abortlagarna i Latinamerika. Och se mer av intervjun i Utrikesbyrån: Ja till livet! på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet