Tidigare talskrivaren: Putin är den siste jag skulle beskriva som galen

Publicerad

Vladimir Putins agerande i Ukraina är inte så irrationellt som det kan se ut, det säger hans tidigare talskrivare Abbas Galjamov till Utrikesbyrån.

– Om man ser det från hans vinkel är det rationellt, men han trodde aldrig att det skulle gå så här långt.

Efter att Putin för två veckor sedan först erkände utbrytarrepublikerna i östra Ukraina och två dagar senare invaderade landet har hans agerande ifrågasatts av omvärlden. Den tidigare amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice som träffat Putin flera gånger har till exempel sagt att han verkar ha blivit oberäknelig.

Men Abbas Galjamov som i tre år ingick i Vladimir Putins stab av talskrivare beskriver sin tidigare chef som ”extremt logisk”.

Utrikesbyrån

– Av alla de människor jag träffat i mitt liv är nog Putin den siste jag skulle beskriva som galen, säger han.

”Räknade inte med krig”

I dag är Abbas Galjamov oberoende politisk analytiker och säger att Putins agerande blir mer logiskt om man ser till situationen på hemmaplan. Enligt Galjamov handlar kriget nämligen inte så mycket om Ukraina och Nato som om Putins sjunkande popularitet i Ryssland.

– När ryssar tänker på inrikespolitiken är de inte längre på hans sida. För att återfå folkets intresse var han tvungen att skapa spänning. Som en drogberoende person som hela tiden behöver en större kick så behöver han skapa mer och mer spänning i konflikten. Och det funkar tyvärr. När han levererade sina krav till Nato gick hans opinionssiffror upp.

Men enligt Abbas Galjamov räknade Putin inte med ett krig.

– Jag tror att han ville komma så nära kriget som det gick. Han tänkte att det skulle vara över innan väst hann reagera, men han räknade inte med att Ukraina skulle göra så mycket motstånd.

”Putin är desperat efter en lösning”

Han tror att Putin nu är i desperat behov av en lösning som han kan presentera som en vinst i Ryssland, innan opinionen vänder sig mot honom.

– Det skulle kunna vara att Ukraina går med på att inte gå med i Nato, att man erkänner de två utbrytarrepublikerna eller någon form av lagstiftning för att skydda det ryska språket. Ryssar är villiga att se ökade spänningar, men de är inte villiga att se blod spillas och de är definitivt inte villiga att leva i fattigdom vilket är vad sanktionerna kommer att leda till.

Hör mer om hur Abbas Galjamov tror Putin resonerar i klippet ovan och se mer om det rationella eller irrationella i Putins agerande i Utrikesbyrån: Putins sista strid? i SVT Play från kl 19.30 och i SVT2 kl 22.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet