• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

SVT:s reporter i USA: ”Kavanaugh har gjort sig känd för att vilja inskränka aborträtten”

Uppdaterad
Publicerad

Med ytterligare en konservativ domare på plats kan nu USA:s Högsta domstol bli den mest konservativa på flera decennier. Men först måste Donald Trumps nominering godkännas av senaten.

USA:s president Donald Trumps nominering föll på republikanske Brett Kavanaugh. Om han blir godkänd av den amerikanska senaten tilldelas han den nionde domarplatsen i USA:s Högsta domstol. 

– Högsta domstolen i USA kan nu bli den mest konservativa på flera decennier, säger SVT:s utsände i Washington, Per Anders Engler, i Morgonstudion.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Domare på livstid

Den som utses till domare i Högsta domstolen utses på livstid och har en väldigt stor makt i en rad viktiga, politiska frågor. Det kan handla om rätten att bära vapen, dödsstraff och aborträtten.

– Brett Kavanaugh har gjort sig känd för att vilja inskränka aborträtten snarare än avskaffa den, säger Per Anders Engler.

Splittrade reaktioner

Per Anders Engler säger också att reaktionerna från republikanskt håll har varit mestadels positivt. Det har dock funnits republikaner som uttryckt tvivel för hur konservativt Kavanaugh skulle rösta.

– Från demokratiskt håll kritiseras Kavanaugh för att vara allt för politisk för att kunna tjänstgöra i Högsta domstolen, säger Per Anders Engler.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet