Vaccin kan hjälpa personer med långtidscovid – fler studier behövs

Publicerad

Flera personer som drabbats av långtidscovid upplever förbättringar efter att ha vaccinerats mot covid-19. Det visar observationerna från vården i flera länder.

Nu efterfrågas fler vetenskapliga studier.

Smak och doft som kommer tillbaka, piggare och mindre sjukdomskänsla i kroppen. Det är fenomen som vissa långtidscovidsjuka säger sig ha upplevt efter att de fått vaccin mot covid-19. Det rör sig om observationer från vården i främst USA och Storbritannien.

Än så länge finns det inga vetenskapliga studier som bevisar något samband, men Jorma Hinkula, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, tycker att observationerna är intressanta.

– Ja, det är jättespännande. Det gäller bara att spika fast sambandet, att det verkligen är vaccinet och ingen annan effekt som spökar. Men det är lovande resultat, även om de är små och anekdotiska än så länge, säger han.

“Terapeutisk vaccinering” – en beprövad metod

En svensk läkare som SVT haft kontakt med har märkt av fenomenet bland sina patienter.

Läkaren uppger att två av hans patienter som drabbats av lukt och smakbortfall efter covid-19, återfått lukt och smak efter att ha vaccinerats med Pfizers vaccin. Men enligt de internationella observationerna, verkar de allra flesta inte uppleva några skillnader alls efter vaccinering, och det verkar inte finnas någon skillnad beroende på vilket vaccin de fått.

– Båda kategorierna av vaccin verkar kunna ge den här effekten hos ett litet fåtal. Det här är en välkänd procedur vid kroniska virusinfektioner. Det kallas terapeutisk vaccinering och där har man sett likande effekter tidigare, säger Jorma Hinkula.

Socialstyrelsen skriver till SVT att det är intressanta fallbeskrivningar, men att det är för tidigt att dra några slutsatser kring dem. Förhoppningen är att det kommer fler studier inom kort.

– Det pågår redan 400 studier om vad långtidscovid egentligen är för någonting. Nu ska man också utreda hur vaccinreaktionen ger upphov till förbättringar. Det är väldigt spännande uppgifter inför framtiden, säger Jorma Hinkula, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.