Den amerikanska presidenten Donald Trump och Toryledaren Boris Johnson. Foto: Peter Nicholls/AFP/TT

Trump gratulerar Johnson: ”Fira Boris!”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev storseger för Boris Johnson i det brittiska valet. USA:s president Donald Trump gratulerar nu Toryledaren till resultatet. ”Grattis till Boris Johnson och hans stora seger!”, skriver han på Twitter.

Tories med Boris Johnson i spetsen får egen majoritet i det brittiska parlamentsvalet som hölls under torsdagen. Det visar flera av tv-bolagens prognoser.

USA:s president Donald Trump gratulerar Boris Johnson till valresultatet i ett inlägg på Twitter. Trump tar också upp det handelsavtal som kan bli aktuellt mellan länderna.

Brittiska parlamentsvalet 2019

”Storbritannien och USA kommer nu fritt kunna sluta ett massivt handelsavtal efter brexit. Det här avtalet har potential att bli mycket större och mer lukrativt än något annat avtal som skulle kunna göras med EU. Fira Boris!”, skriver Trump.

Gratulationer från Merkel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerar också Johnson till valsegern.

”Jag ser fram emot att jobba med dig för vänskap och starkt samarbete mellan våra nationer”, skriver hennes talesperson i en tweet.

Angela Merkel, förbundskansler i Tyskland, ser fram emot att fortsätta jobba med samarbetet med Johnson och Storbritannien. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/TT

Löfven beredd på snabb brexit

Sveriges statsminister Stefan Löfven verkade efter vallokalundersökningen vara beredd på en snabb brexit.

– Det verkar väldigt tydligt och det innebär att då kommer vi kunna påbörja den här separationen den första februari. Vi har kort om tid på oss, Boris Johnson har varit väldigt tydlig med att han inte vill förlänga det här, säger Löfven.

Michel: EU är redo

Europeiska rådets ordförande Charles Michel säger att unionen hoppas på en lojal förhandling med Storbritannien och att man är redo att förhandla om ett nära samarbete, skriver nyhetsbyrån Reuters. Michel säger att man förväntar sig en omröstning i det brittiska parlamentet.

– Det är väldigt viktigt att ha en klarhet så snart som möjligt. Vi måste diskutera med Storbritannien. EU kommer att arbeta väldigt hårt, säger Michel.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel från Belgien pratade med medierna på fredagen när han anlände till dag två av EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Yves Herman/Reuters/TT

ECB:s vice ordförande: Positivt på kort sikt

Europeiska centralbankens vice ordförande Luis de Guindos kommenterar också det brittiska valresultatet.

– Resultatet i valet i Storbritannien är positivt eftersom det eliminerar osäkerheten på kort sikt, säger de Guindos enligt Reuters.

Han säger även att brexit inte kommer bli enkelt eftersom handelsregler då måste omförhandlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittiska parlamentsvalet 2019

Mer i ämnet