Polisen har nu bett om ursäkt för sitt agerande gentemot ögonläkaren Li Wenliang. Han varnade tidigt för ett coronautbrott i Wuhan och avled av sjukdomen vilket väckte starka reaktioner. Foto: AP/Kin Cheung

Visselblåsande läkare får ursäkt av Kina

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel av polisen att straffa den unge läkaren Li Wenliang som tidigt slog larm om coronasmittan i Wuhan, anser en statlig kinesisk utredning. Han greps och anklagades för olovlig ryktesspridning. När han avled av sjukdomen utlöstes en våg av kritik mot den kinesiska ledningen.

Kinas antikorruptionsbyrå har nu gjort en utredning om myndigheternas agerande i fallet med den visselblåsande ögonläkaren Li Wenliang i Wuhan. Där slår man nu fast att polisen gjort sig skyldig till ”otillbörligt agerande” när läkaren greps och anklagades för ryktesspridning. Li Wenliang togs i polisförvar och hotades med disciplinstraff för sina varningar i sociala medier om ett hotande virusutbrott.

Blev smittad

Det var redan i december som Li Wenliang tillsammans med andra läkare uppmärksammade en sars-liknande smittspridning. Han arbetade vid ett sjukhus i Wuhan där smittspridningen tog fart i december. Den 34-årige läkaren blev smittad och avled den 6 februari. Många visade sin sorg och vrede genom att vid samma tidpunkt släcka ljuset och blåsa i visselpipor för att hedra den avlidne läkaren.

Coronapandemin
Många manifesterade sin sorg och vrede över de kinesiska myndigheternas agerande mot Li Wenliang genom att blåsa i visselpipor.Bilden är från Hong Kong den 7 februari. Foto: AP/Kin Cheung

I sociala mediekanalen Weibo framfördes hård kritik över myndigheternas agerande. ”Wuhanregeringen är skyldig doktor Li Wenliang en ursäkt” och ”vi vill ha yttrandefrihet”. Nästan alla inlägg blev hastigt borttagna, rapporterade nyhetsbyråerna Reuters och BBC.

Den statliga utredning som nu gjorts ger polisen skulden, och två poliser har fått disciplinstraff för att inte ha agerat korrekt. Polisen har gått ut med en ursäkt till läkarens familj men det har utlöst en ny våg av kritik. För lite och för sent, anser många som kommenterat agerandet.

En person har skrivt ”farväl Li Wenliang” i snön, en blid som under fredagen cirkulerat på kinesiska chattforumet WeChat, enligt BBC. Foto: Chinatopix/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet