WHO rekommenderar människor som varit i Zikadrabbade områden att ha skyddat sex i flera månader efteråt. Foto: TT

WHO skärper råd om zikaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärper Världshälsoorganisationen sina råd om zikaviruset. De som befinner sig eller har befunnit sig i områden där viruset finns bör ha skyddat sex eller helt avstå från sex för att undvika risken att smitta andra, skriver de i ett pressmeddelande.

Nu säger WHO att alla i sex månader efter man varit i ett område där zikaviruset finns bör avstå helt från sex eller ha skyddat sex med kondom. Detta för att undvika risken att smittas. Tidigare gav man endast rådet till män och satte en tidsgräns på åtta veckor.

Gravida personer bör fortfarande undvika zikadrabbade områden då foster kan få allvarliga skador av viruset.

Många drabbade saknar symptom

Man bör vidta försiktighetsåtgärder, oavsett om man upplever symptom eller inte. Många som bär viruset har inga symptom alls eller endast milda symptom så som feber och muskelvärk.

– Nu har det kommit något fall där det visar sig att även om man inte haft ett tecken på en infektion så kan man ändå ha haft en zikavirusinfektion, säger Anders Tegnell, smittskyddsexpert på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio Ekot.

WHO skriver att zikaviruset framför allt sprids via mygg men att 11 av de över 60 zikadrabbade länderna har rapporterat om att viruset kan överföras via sex, uppger BBC.

  • Zikaviruset ger oftast milda eller inga symtom alls. I vissa fall kan det dock ge allvarliga neurologiska komplikationer. Ett ökat antal nyfödda med onormalt litet huvud, mikrocefali, och vuxna med Guillain-Barrés syndrom sätts i samband med infektionen. Guillain-Barrés syndrom är en ovanlig neurologisk sjukdom med uppåtstigande slappa förlamningar i armar och ben.
  • Nu börjar forskarna misstänka att viruset kan ge upphov till ett syndrom där fler organ än bara hjärnan och nervsystemet drabbas.
  • Ett syndrom är benämningen på en grupp sjukdomssymtom som hör ihop och uppträder tillsammans hos en och samma patient. Namnet kommer av grekiskans ord för ”anhopning”.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Zikaviruset

Mer i ämnet