Måndag den 9 december drabbades ön White Island utanför Nya Zeelands kust av ett vulkanutbrott. Foto: TT/Lillani Hopkins

Ytterligare två döda efter vulkanutbrottet i Nya Zeeland

Publicerad

Två personer som vårdades på sjukhus efter vulkanbrottet på nyzeeländska White island har nu dött, bekräftar den lokala polisen. Det innebär att antalet dödsoffer är uppe i åtta. För att klara av vården av de över tjugo andra offren måste landet nu importera stora mängder donerad hud från USA.

Det var i måndags som en vulkan på ön White Island utanför Nya Zeelands kust plötsligt fick ett utbrott. Samma kväll bekräftade den nationella nödsamordnarens vice chef John Tims under en presskonferens att fem personer var döda, och att man väntade sig att dödstalen skulle stiga. Över tjugo personer vårdas på sjukhus, och nio personer saknas efter utbrottet.

Många turister på platsen

De två personerna som nu bekräftas döda vårdades på sjukhus i Auckland och i Hamilton. Ön är ett populärt turistmål och vid tiden för utbrottet befann sig närmare 50 personer på ön. Trots att det förelegat höjda varningsnivåer i flera veckors tid fortsatte utflykterna till ön.

Sökinsatserna efter de personer som saknas är uppskjutet tills vidare efter tecken på förnyad seismisk aktivitet på ön.

– Jag skulle säga att allt tyder på att ingen har överlevt på ön, sa polischef John Tims på en presskonferens tidigare i veckan, enligt TT.

Huddonationer från utlandet

En stor andel av offren som vårdas efter utbrottet har brännskador på mellan 30 till 70 procent av kroppen. Landets egna brännskadeenheter jobbar för fullt och myndigheter har lagt en beställning på cirka 1,2 miljoner kvadratcentimeter donerad hud från USA och Australien, enligt CNN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer