Nyheterna från Finland väcker många frågor om resande. Foto: SVT

Vad gäller om man reser till Finland eller hem från Finland?

Uppdaterad
Publicerad

Frågor och svar, uppdaterade 22 september

Får man åka till Finland? Den 21 september hävdes svenska UD:s avrådan från icke nödvändiga resor till Finland, så från svenskt håll är det nu helt grönt att resa till Finland och hem.

Även Finland har uppdaterat sina begränsningar, och tillämpar nu en modell som kallas ”trafikljusmodellen”, som visualiseras av en färglad karta där de olika färgerna visar Covid19-läget per land. I den har Sverige i skrivande stund grön färg (länken leder till information på svenska). Dock uppdateras trafikljusen veckovis, och färgen för Sverige kan ändras redan den 28 september. I november vill Finland ta i bruk en ny modell, där ett negativt coronavirustest krävs för att komma in i Finland från länder med hög incidens. Övergångsperioden ska enligt plan börja den 1 oktober.

Enligt finska grundlagen får finska medborgare dock inte hindras att resa in i landet, och de har rätt att lämna landet.

Hur åker man bäst till Finland och hem till Sverige? Val av färdsätt är värt att tänka på. Följ transportörernas hemsidor för uppdaterade avgångstider, rutter och annan information.

Ska man hålla sig i karantän när man åker till Finland? Du kan se läget med hjälp av samma trafikljusmodell som ovan, som du hittar på THL:s hemsida (länk leder till information på svenska). Om du anländer till Finland från ett land som är grönt i trafikljusmodellen, behöver du inte stanna i frivillig karantän. Men observera att färgerna per land uppdateras varje vecka, och läget kan därför ändras på kort varsel.

Se mer information på Statsrådets webbplats (länken leder till information på svenska), under rubrik ”Resor över Finlands gränser”. Observera att andra regler för inresa kan gälla för dig som bor vid gränsen eller pendlar mellan länderna.

Var hittar man mer information? En allmän rekommendation är att aktivt följa de finska myndigheternas hemsidor, exempelvis finska utrikesministeriet och THL d v s Institutet för hälsa och välfärd (länkarna leder till informationssidor på svenska).

Observera: Artikeln uppdaterades 22 september 2020

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Koronaviruksesta ja sen vaikutuksista

Mer i ämnet