I Trosa kommun jobbar skolorna förebyggande mot nätmobbning. Foto: TT

Skolkurator: ”Föräldrar engagerar sig inte i vad som händer på nätet”

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje ung hade utsatts för nätkränkningar förra året. I Trosa jobbar skolorna med att förebygga nätmobbning.

Förra året hade var tredje ung utsatts för nätkränkningar, enligt anti-mobbningsorganisationen Friends nätrapport 2017. Av dessa blev sju av tio utsatta av en person som de kände till.

Har startat föräldracaféer

I Trosa kommun startades föräldrakaféer på skolorna i höstas, där föräldrarna bland annat informerats om barnens och ungdomarnas beteende på internet.

Val 2018 Sörmland
Beatrice Hagfalk Foto: SVT

– Många ungdomar far illa av många olika anledningar, men bland annat på grund av allt som händer på nätet, säger Beatrice Hagfalk, skolkurator i Trosa, som varit med och startat upp föräldrakaféerna som kommer att fortsätta i år.

Vet inte vad barnen gör

Hon märker att få föräldrar känner till vad deras barn egentligen gör på nätet. När hon ordnade ett föräldrakafé i höstas svarade de flesta föräldrarna att de brukar fråga vad deras barn gör i skolan om dagarna.

Men när hon ställde frågan om de brukar fråga vad barnen gör på nätet var det inte lika många som gjorde det.

– Jag tror att barn är väldigt fria. När de är på nätet är det deras värld. Föräldrar engagerar sig inte i vad som händer.

Det har de som blivit kränkta på nätet utsatts för:

  • Jag fick sårande eller elaka meddelanden, bilder eller kommentarer på till exempel Snapchat, Instagram, i ett spel eller på någon annan plats: 48 procent av killarna och 59 procent av tjejerna
  • Någon spred elaka och/eller osanna rykten om mig: 24 procent av killarna och 24 procent av tjejerna
  • Jag kände mig ensam, utanför eller fick inte vara med: 13 procent av killarna och 29 procent av tjejerna
  • Någon la upp eller spred vidare en bild eller film på mig mot min vilja: 7 procent av killarna och 9 procent av tjejerna
  • Någon loggade in på min profil eller använde min mobil, dator eller surfplatta mot min vilja: 12 procent av killarna och 5 procent av tjejerna
  • Något annat: 15 procent av killarna och 11 procent av tjejerna
  • Jag vill inte berätta vad som hänt: 4 procent av killarna och 5 procent av tjejerna

Källa: Friends nätrapport 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet