Val 2018

S och M siktar på tredje mandatperiod i Katrineholm

Publicerad

I Sörmland verkar socialdemokrater och moderater trivas ihop. Extra sant är det i Katrineholm. Där har partierna styrt ihop i snart åtta år och siktar nu på en tredje mandatperiod tillsammans.

När partierna först gjorde gemensam sak och tog över styret av Katrineholm var det många som höjde på ögonbrynen. Liknande samarbeten fanns inte på många håll.

– Jag fick frågor om hur det var att ”sova med fienden”, säger Lars Härnström (M), gruppledare i Katrineholm, om hur partikamrater från andra delar av landet reagerade på beslutet att styra tillsammans med Socialdemokraterna.

Naturliga samarbetspartners

Sedan dess har saker förändrats. Socialdemokrater och moderater styr nu gemensamt i 25 av landets kommuner, och i Katrineholm ser sig partierna numera som självklara samarbetspartners.

– Moderaterna är det mest naturliga för oss att samarbeta med. Jag är först och främst katrineholmare, sedan socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande. Vi står för Katrineholms bästa, både socialdemokrater och moderater, säger Göran Dahlström (S), ordförande i kommunstyrelsen.

”Moderaterna har blivit socialdemokrater”

Alla är dock inte lika positiva. Oppositonsrådet Ewa Callhammar (L) menar att samarbetet är problematiskt, eftersom det gett socialdemokraterna alldeles för stort inflytande.

– I Katrineholm handlar allt om Socialdemokraterna. Moderaterna bestämmer ingenting. De har blivit socialdemokrater, säger hon.

Stämmer inte

Enligt Lars Härnström stämmer inte det, han menar att man fått igenom mycket moderat politik.

– Frågar du vänstern kanske de tycker att Socialdemokraterna blivit moderater, säger han.

En tredje period

Inför höstens val går partierna till val var för sig, men om man mandatläget inte förändras drastiskt ser båda parter gärna att det blir ytterligare en mandatperiod ihop.

– Vi är två vuxna partier som inte sätter varandra i omöjliga situationer, säger Göran Dahlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet