Karina Folkesson är regionchef på Svenskt näringsliv i Västerbotten Foto: Pressbild

Svenskt näringsliv slår larm: Allvarlig brist på arbetskraft

Publicerad

Svenskt näringsliv slår larm om bristen på arbetskraft i Västerbotten. Enligt en färsk rapport tvingas 44 procent av de tillfrågade företagen tacka nej till ordrar på grund av att de inte har tillräckligt med kompetent personal.

– Vi ser ju att det försvinner jobb från länet och regionen när vi har det här missmatchningen mellan dem som fortfarande är arbetslösa och det som företagen faktiskt efterfrågar, säger Katarina Folkesson, regionchef på Svenskt näringsliv i Västerbotten.

Hon menar att arbetskraftsbristen är värre än någonsin.

Val 2018 – #dinröst

– Många kanske tycker att vi skriker högt, men jag tror aldrig vi har använt rubriken larmar förut, säger hon.

Missade skatteintäkter

Konsekvenserna av arbetskraftsbristen blir enligt Folkesson att samhället går miste om viktiga skatteintäkter och att personalen som jobbar på företagen drabbas av övertid och hög arbetsbelastning.

– Kan företagen inte anställa så missar vi tillväxt och skatteintäkter. Skatteintäkterna som bygger vår välfärd beror på om företagen kan anställa, säger Katarina Folkesson.

Vill ha mer arbetskraftsinvandring

Svenskt näringsliv hoppas bland annat på en utökad arbetskraftsinvandring, att nyanländas kompetenser bättre ska nyttjas och att universiteten i högre utsträckning utbildar studenter där behoven av arbetskraft är som störst.

– Vi har en fantastisk högkonjunktur som gör att vi har lägre arbetslöshetssiffror än på länge. Det är ju fantastiskt om man är 16-17 år. Men företagen går ju på knäna. De får inte rätt kompetens och det är alarmerande, konstaterar Svenskt näringslivs regionchef i Västerbotten.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av Svenskt näringsliv.

Resultatet visar att nära hälften av medlemsföretagen tvingas tacka nej till ordrar eftersom de inte har tillräcklig bemanning.

  • 30 procent av de tillfrågade upplever att personalbristen leder till sämre tillväxt.
  • 35 procent svarar att de hindras från att expandera när det inte går att anställa ny personal.
  • Undersökningen visar också att medlemsföretagen misslyckas helt med sina rekryteringar i 20 procent av fallen.

Källa: Svenskt Näringsliv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet