Ulla Andersson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Foto: Pressbild/Montage

Vänsterpartiets förslag för att få ner arbetslösheten i länet

Uppdaterad
Publicerad

– Vi vill föra en annan ekonomisk politik än övriga partier – en politik som ger utrymme för större samhällsnyttiga investeringar som skapar jobb och ger människor ökad trygghet, säger Ulla Andersson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Vad anser Du att man ska göra för att få ner den höga ungdomsarbetslösheten i vårt län?

– För det första behöver man satsa mer resurser på att rusta ungdomarna att ta de jobb som finns: Utbildning, praktik och andra riktade, individanpassade åtgärder som stärker ungdomarnas möjligheter till anställning.

Val 2018 – #dinröst

– För det andra behöver samverkan mellan kommun och Arbetsförmedling förbättras så att unga arbetslösa får rätt insatser i rätt tid.

– För det tredje behöver vi göra stora samhällsnyttiga investeringar där behoven är som störst: i bostadsbyggande, infrastruktur och inom välfärden. Det skapar jobb, privata och offentliga, bland annat för ungdomar i Gävleborg.

Utrikesfödda har generellt svårt att få jobb i Sverige. Svårast är det i Gävleborgs län som har högst andel arbetslösa i landet, bland utrikesfödda. Vad ska man göra för att få ner den siffran?

– För att få ner arbetslösheten bland utrikesfödda behöver man satsa mer på aktiva, riktade, individanpassade åtgärder som stärker deras möjligheter till anställning. Det kan handla om yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, utbildning i det reguljära utbildningssystemet, praktik, subventionerade anställningar m.m.

– Det viktiga är att åtgärderna är aktiva, av hög kvalitet och anpassade efter individens och arbetsmarknadens behov. För dem som ännu inte behärskar det svenska språket måste fokus läggas på språkinlärning – språket är nyckeln till att kunna få en anställning.  Utöver detta behöver man arbeta mer aktivt mot den diskriminering som många utrikesfödda möts av på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten i Gävleborgs län, alla kategorier, är alltid bland de högsta i landet.

Vad behöver göras för att få fler i arbete i just Gävleborg?

– För att få fler i arbete i Gävleborg behöver man dels bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik som rustar de arbetslösa att ta de jobb som finns, dels göra investeringar som skapar nya jobb. Satsa på grund- och gymnasieskolan har självklart stor betydelse.

Om inte fler unga, fler utrikesfödda och fler arbetsföra Gävleborgare  kommer i arbete i framtiden; vad kommer det att få för konsekvenser, tror du?

– Det kan få allvarliga konsekvenser. Dels leder det till ökad fattigdom och större klyftor, dels kan det medföra sociala problem i form av missbruk och kriminalitet bland dem som inte ser någon annan utväg. För att motverka en sådan utveckling är det oerhört viktigt att vi för en politik som rustar arbetslösa att ta de jobb som finns och gör de investeringar som krävs för att skapa nya jobb.

Finns det något speciellt i ditt partis politik som du vill framhålla i arbetet mot arbetslösheten?

– Vi vill föra en annan ekonomisk politik än övriga partier – en politik som ger utrymme för större samhällsnyttiga investeringar som skapar jobb och ger människor ökad trygghet. Bostadsbristen behöver byggas bort, äldreomsorgen behöver anställa fler så stressen kan minska, infrastrukturen behöver förbättras osv. Det kommer behövas oerhört många fler i välfärdsyrkena då antalet barn och äldre blir fler. Statsbidragen behöver utökas för att möta det.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet